Oslobođen Zoran Tubić, jedan od uhapšenih u akciji "Šetač“

Prvostepena presuda Suda BiH

Am. K.
30.04.2015 13:09

Sudsko vijeće Suda BiH kojim je predsjedavao sudija Branko Perić, izreklo je danas prvostepenu oslobađajuću presudu Zoranu Tubiću, koji je bio uhapšen u akciji „Šetač“ i optužen sa još 18 osoba, a koji su se teretili za međunarodni šverc droge.

Ovu informaciju potvrdio nam je njegov advokat Omar Mehmedbašić.

- Vlasnicima će se vratiti sedam putničkih luksuznih automobila jer smo dokazali da oni nisu Tubićevi, kako je to Tužilaštvo tvrdilo. Tubiću će biti vraćen i oduzeti novac – kazao je Mehmedbašić.

Tubić je, inače, jedini od optuženih iz ove grupe oslobođen.

Optužnica je osim Tubića bila podignuta protiv: Aleksandra Ivkovića (29), Aleksandra Šutovića (28), Vladimira Grubačića  (33), Vukašina Dželetovića (38), Dejana Vučinića (25) iz Bileće, Igora Milutinovića (32), Novice Trklja (39), Miljana Kuljića (40), Ranka Koprivice (27), Draženka Ivkovića (31) svi iz Trebinja, Ajlina Ahmića (30) i Bojana Ćalasana (28) iz Dubrovnika, Dražena Primorca (27) iz Mostara, Zorana Pilatića (23) iz Čapljine, Nikole Pilatića (50) iz Ljubuškog, Borislava Bajića (49) iz Bosanskog Grahova, Dragana Gačića (34) iz Stoca i Vladimira Antovića (40) iz Nikšića.

Oni su se optužnicom teretili da su od 2010. do 2013. godine, djelujući kao organizovana kriminalna grupa, formirana radi međunarodnog šverca velikih količina droge, u više navrata, prokrijumčarili više desetina kilograma marihuane, heroina i kokaina, sa područja Albanije i Crne Gore, u Bosnu i Hercegovinu, te dalje prema teritoriji Hrvatske.

Švercom droge, kako je bilo navedeno u optužnici,  zaradili su više stotina hiljada maraka, koje su pojedini optuženi ulagali u kupovinu skupocjenih automobila ili drugih vrijednosti, te na taj način prali prljavi novac ubacujući ga u finansijsko poslovanje država u kojima žive.

 

NA VRH