CRNA HRONIKA

SUĐENJE ZA UBISTVO VOZAČA GRASA Šehić tvrdi da je Dulić sam naletio na nož

U Kantonalnom sudu Sarajevo

Fena

14.5.2015

Suđenje Sulejmanu Šehiću (1954.), optuženom za ubistvo Armena Dulića, vozača GRAS-a 2. juna 2014. godine u Zoviku, općina Hadžići, nastavljeno je danas u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) ispitivanjem optuženog u svojstvu svjedoka.

Optuženi Šehić je u direktnom i unakrsnom ispitivanju podsjetio na hronologiju i dinamiku dešavanja "kritičnog dana".

Ispričao je kako se tog kobnog, 2. juna u jutarnjim satima zaputio u grad (Sarajevo) da bi podigao kupon za sina, te da je nakon toga "stigao" na autobus u 12.00 sati (linija 33 Ilidža -Tarčin) u kojem će nešto kasnije doći do nemilog događaja, najprije verbalne prepirke, a potom i "fizičkog kontakta" sa smrtnim ishodom.

Optuženi je, među ostalim, kazao da je u autobusu sreo jednu komšinicu koja mu je nakon što je autobus prošao skretanje za Gradac (mjesto prebivališta optuženog) sugerirala da zamoli vozača da stane na proširenju.

Po njegovim riječima, vozač je na njegovu molbu - "Paša zašto ne staneš?", uzvratio psovkom, a potom se pojavio i oštećeni koga optuženi nije poznavao, "krupan čovjek koji je počeo psovati", a na što je Šehić reagirao, također, psovkama, uzvraćajući mu.

Ubrzo nakon toga autobus je stao na raskrsnici, gdje je optuženi zajedno s grupom ljudi izašao.

Prema kazivanju optuženog, Dulić je onda pokušavao da mu priđe u čemu ga je ometala velika gužva u autobusu, da bi mu potom kazao da ga je zapamtio, te zaprijetio.

Optuženi je ustvrdio da je on (Šehić) izašao te krenuo kući, ali da je Dulić pošao za njim i zadao mu tri udarca, od kojih je on kleknuo na koljena, te da je u strahu za sopstveni život izvadio nož na rasklapanje (čakiju) koji je nosio u torbici.
 
Ustvrdio je, nadalje, "da nije uspio u potpunosti rasklopiti čakiju na koju je Dulić naletio", uz opasku da ne shvata šta se zapravo desilo.

Upravo ovaj optuženikov navod bio je povodom za brojne upite koji su uslijedili u unakrsnom ispitivanju, ali je optuženi insistirao na vlastitoj tvrdnji, dodajući "da je htio prestrašiti Dulića, ali da je on naletio".

Ostatak Šehićevog svjedočenja odnosio se na događaje koji su uslijedili, njegovo privođenje i izjavu u PS Hadžići, te druge detalje u kontekstu inkriminacija sadržanih u optužnici.

Optuženi se na kraju svjedočenja prisjetio da je zaplakao kada su mu rekli da je Dulić preminuo, ponovno zaplakavši u sudnici, a nakon čega je njegovo ispitivanje okončano.

Optužnica Sulejmana Šehića tereti da je 2. juna oko 13.00 sati na autobuskom stajalištu u Donjem Zoviku kod Hadžića nožem ubo u grudi Dulića, nanijevši mu smrtonosne povrede, od kojih je  podlegao na putu prema Domu zdravlja u Hadžićima.

Kako se u optužnici navodi, ubistvu je prethodila prepirka u autobusu GRAS-a, do koje je najprije došlo između optuženog i vozača autobusa (Dulićevog kolege), a čiji povod je bilo to što je vozač odbio Šehićev zahtjev da zaustavi autobus na mjestu na kojem nema obilježeno autobusko stajalište... 

Nastavak suđenja u ovom predmetu zakazan je za 4. juni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.