CRNA HRONIKA

Sarajevo: Sutra odluka da li će Mirza Hatić i ostali ostati još dva mjeseca iza rešetaka

Ročište će biti održano u Općinskom sudu u Sarajevu

Am. K.

3.6.2015

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu uputilo je Općinskom sudu u Sarajevu prijedlog da se Mirzi Hatiću, njegovoj supruzi Lejli, Hilmiji Gariboviću, Kemalu Trli i Nihadu Škori, uhapšenim 5. maja ova godine zbog sumnje da su počinili krivično djelo iznuda produži pritvor za još dva mjeseca.

Ovu informaciju za "Avazov" portal potvrdio  je Alem Hamzić, portparol Tužilaštva KS, a ročište na kojem će se razmatrati ovaj prijedlog zakazano je za sutra.

Podsjećamo, Hatić i ostali uhapšeni su u spektakularnoj akciji specijalaca Federalne uprave policije zbog reketiranja Mirze Dedića, privatnika i predstavnika austrijske firme "Swietelsky", koja je zajedno s firmom "Alpina Bau" dobila posao obnove željezničke infrastrukture u BiH, vrijedan 85 miliona eura!

Na ročištu na kojem im je određen jednomjesečni pritvor u maju ove godine tužilac Senad Osmić, obrazložući prijedlog rekao je da su osumnjičeni kao organizirana grupa poduzimali kriminalne radnje po inicijativi Lejle Hatić.

- Njima je poznato da su bili pod posebnim istražnim radnjama, a što će i biti korišteno kao dokaz. U presretnutom razgovoru Mirze Hatića sa suprugom Lejlom od 26. marta 2013. Mirza kaže da je Lejla sve bila u pravu i da će oštećenome umjesto 50 tražiti 60 te da će on te pare dati. Od oštećenoga je iznuđeno oko 150.000 eura u više navrata i u različitim vremenskim periodima. Prilažem i zapisnik o saslušanju osumnjičene Lejle Hatić, a u kojem je detaljno opisala koja količina novca i kada je uzeta - kazao je tada tužilac Osmić.

Hatić je na ročištu priznao da je iznuđivao novac od Dedića ali je rekao da je bio dužan 100.000 eura ali da mu je ostali novac uzeo zbog svojih gladnih očiju, ali je porekao da njegova supruga i ostali imaju bilo kakve veze s tim krivičnim djelom.

 

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.