CRNA HRONIKA

SARAJEVO Inspektori SIPA-e iznose dokumentaciju iz hotela "Holiday"

Pretresi zbog finansijskih malverzacija

Autor:M. AŠČIĆ

15.6.2015

13:20 Pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a po naredbi Općinskog suda Sarajevo, službenici Porezne uprave F BiH uz asistenciju pripadnika SIPA-e vrše pretres poslovnih prostorija i objekata u sklopu hotela Holiday Sarajevo HTD Sarajevo d.o.o. u stečaju. Ovo zbog sumnje da su odgovorna lica privrednog društva „Holiday Resort“ d.o.o. Sarajevo, koristeći poslovne prostorije hotela, počinila krivično djelo porezne utaje. Tokom pretresa, ovlaštena službena lica su pod nadzorom postupajućih kantonalnih tužilaca do sada izuzela fiskalne kase, kao i relevantnu dokumentaciju koja će služiti kao dokaz u krivičnom postupku. Pretres još nije okončan.

Inače, Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo u saradnji sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) preduzima radnje protiv odgovornih lica privrednog društva „Holiday Resort“ d.o.o. Sarajevo,  a zbog postojanja sumnje da su u vremenskom periodu od jula 2014. godine do danas, koristeći poslovne prostorije hotela Holiday Sarajevo HTD Sarajevo d.o.o. u stečaju, počinila krivično djelo porezne utaje, odnosno da su dajući lažne podakte o svom stečenom prihodu izbjegla plaćanje poreznih obaveza, saopćeno je  iz Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu. 

11.10 Inspektori SIPA-e kako saznaje "Avaz" na zahtjev Porezne uprave FBiH, a pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu i naredbi Općinskog suda u Sarajevu, upali su jutros u sarajevski hotel "Holiday" gdje vrše pretres.

Inspektori iznose određenu dokumentaciju zbog sumnji na finansijske malverzacije. Kako nezvanično saznajemo provjere se odnose na likvidaciju hotela i višegodišnje malverzacije u vezi sa kupovinom ovog hotela.

Kako saznajemo ovo nije jedina lokacija gdje će biti izvršen prestres. Naime, pretres će biti objavljen na još najmanje tri lokacije.

d

Pretres će biti objavljen na još najmanje tri lokacije

Novinarima je zabranjen prilaz zgradi jer, kako nam je rečeno, provjere još traju.   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.