CRNA HRONIKA

DOSJE Ubistvo malog Smaje izvedeno je na podmukao način

PRESUDA 85 godina očuhu i članovima porodice Lipa

Redakcija

25.6.2015

Tročlano vijeće Kantonalnoog suda u Sarajevu kojim je predsjedavao sudija Jasenko Ružić dalo je konačnu riječ. Zlostavljači i ubice četverogodišnjeg Smaje Ćesira dobili su ukupno 85 godina.

Jedinstvene kazne

Za svu djecu koja su žrtve zlostavljanja, treba još jednom ponoviti, očuh Salih Arnautović i majka Ena Lipa krivi su za zlostavljanje mališana i ubistvo na naročito podmukao način. Za tročlano vijeće nije bilo sumnje da su oni najveći krivci za smrt nevinog dječaka.

Salih Arnautović, nevjenčani suprug dječakove majke, ovom presudom proglašen je krivim za ubistvo dječaka te mu je za to krivično djelo izrečena kazna dugotrajnog zatvora u trajanju od 40 godina. Kriv je Arnautović i za zlostavljanje djeteta, za što je dobio tri godine zatvora, kao i za nanošenje teških tjelesnih povreda zbog čega mu je izrečena kazna od pet godina zatvora. Zbog toga mu je izrečena jedinstvena kazna zatvora od 40 godina.

Ena Lipa, majka djeteta, proglašena je krivom za ubistvo vlastitog sina te je i njoj izrečena kazna dugotrajnog zatvora u trajanju od 40 godina.

Ena je kriva i za krivično djelo nasilje u porodici, za što je dobila pet godina zatvora, te za nanošenje lakših tjelesnih povreda, za što je dobila godinu zatvora, pa joj je izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 40 godina.

Emir i Munira Lipa, djed i nana ubijenog mališana, istom presudom su za nasilje u porodici i nanošenje lakših tjelesnih povreda kažnjeni sa po dvije odnosno jednom godinom zatvora. Vijeće je oboma izreklo jedinstvenu kaznu zatvora od dvije godine i šest mjeseci.

Smajo Ćesir ubijen je 25. februara ove godine, kada su očuh i majka pojačali muziku u sobi, a potom šakama te kaišem s metalnom kopčom udarali dječaka po svim dijelovima tijela.

- Rukama su mu pritiskali tijelo i glavu o pod. Očuh je šakama udarao dijete u prsa, od čega bi dijete glavom i tijelom udaralo u podlogu zida ili poda. Kada je Smajo počeo povraćati od udaraca i izvršio veliku nuždu, majka ga je nastavila udarati kaišem u predjelu glave, a očuh šakama u prsa. Dječak je trpio fizičke i psihičke bolove velikog intenziteta te je izgubio svijest. Majka je donijela vode, a očuh mu je kašikom otvorio usta da bi sipali vodu i osvijestili ga - kazao je sudija Ružić tokom izricanja presude.

Gušenje djeteta

Udarci koje su mu majka i očuh tog dana zadali kod dječaka su prouzrokovali krvarenje u mozgu, a potom i otok koji je pritisnuo važne centre u mozgu, što je dovelo do gušenja i smrti djeteta. Mališan je bio žrtva dugotrajnog zlostavljanja, a obdukcijom njegovog tijela pronađeni su tragovi 30 lakših i više težih povreda.

Nakon izrečene presude odbrana je najavila žalbe Vrhovnom sudu FBiH.

Osuda zločina na Facebooku  

komentari

 Faksimil poruka građana na Facebooku

Po objavljivanju presude za ubistvo malog Smaje Ćesira, na društvenoj mreži Facebook uslijedili su mnogobrojni komentari u kojima građani osuđuju monstruozne postupke očuha i porodice Lipa. Dok jedni smatraju da je kazna mogla biti i veća, drugi se boje da bi im kazne mogle biti smanjene tokom žalbenog postupka pred Vrhovnim sudom FBiH. 

VEZANE VIJESTI

DOSJE Prekasno sam saznao za zlostavljanje moje djece

DOSJE Iživljavanje koje ni odrastao čovjek ne bi preživio!

DOSJE Zatvaranjem očiju pred nasiljem akt je direktnog saučesništva

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.