CRNA HRONIKA

DOSJE Majka Ena i očuh Salih Arnautović najviše su krivi za smrt Smaje

Neuropsihijatar Abdulah Kučukalić koji je vještačio monstruoznu porodicu iz Hadžića

Dž. BULBUL

25.6.2015

Neuropsihijatar Abdulah Kučukalić, koji je predvodio tim ljekara koji je vještačio očuha Saliha Arnautovića, majku Enu, nanu Muniru i dedu Emira Lipu, osuđene za brutalno ubistvo nevinog četverogodišnjaka Smaje Ćesira, tvrdi da je slučaj bio izuzetno težak jer je dječak prolazio takvu torturu i zlostavljanje koje je neprihvatljivo za svaki ljudski um.

Tragične posljedice

Kučukalić je na samom početku naglasio da je njihov neuropsihijatrijski nalaz odigrao veliku ulogu na suđenju monstruoznoj porodici te je naposljetku gotovo pa najviše od svih dokaza izvedenih na Sudu doprinio tome da se monstrumi kazne sa 85 godina robije.

- Na zahtjev Suda obavili smo vještačenje u ovom predmetu. Sud je prema zakonu odredio vještačenje. Detaljno smo napravili opservaciju svih učesnika ovog gnusnog čina, odnosno svih sada već osuđenih. Suština čitave priče je da su svi oni bili sposobni da učestvuju u ovom procesu. Znači, svako od njih je bio u potpunosti svjestan svojih postupaka i u cijelosti su svi bili sposobni da upravljaju svojim ponašanjem. Ovo, nažalost, nije jedini slučaj zlostavljanja djece, ali je po sadržaju zaista bio i pretežak, naročito na tragične posljedice - kazao je Kučukalić.

On tvrdi da su svi osuđeni odgovorni za ono što se desilo nevinom dječaku iz Hadžića, doduše, kako je pojasnio, svako na svoj način.

- Kada smo vještačili Enu Lipu, dječakovu majku, ustvrdili smo da je smanjeno uračunljiva, ali ne bitno. To znači da je njena sposobnost bila takva da je mogla shvatiti posljedice svojih postupaka. Kod nje je prisutna laka mentalna retardacija, međutim, bila je svjesna svega i to je činjenica koja se ne može niti smije izbjeći - pojasnio je Kučukalić.

Nezrela osoba

Za ostale optužene je rekao da tokom vještačenja ni kod Saliha Arnautovića, očuha malenog Smaje, niti nane Munire i dede Emira nisu pronađeni nikakvi duševni poremećaji.

Na kraju je potcrtao da su majka Ena i očuh Salih s psihijatrijskog aspekta najviše krivi za smrt malog Smaje.

- Krivi su i dedo i nana, ali znatno manje. Ukupna kazna zatvora u trajanju od 85 godina koja im je izrečena je primjerena za ovakvo krivično djelo. Naročito ako uzmemo u obzir vrstu djela i brutalan način na koji je ono izvršeno. Majka i očuh su najviše krivi za ovu tragediju i tu nema nikakva dileme - naglasio je Kučukalić.

Emocionalno nezrela osoba

- Opet naglašavam da su svi oni odgovorni u cijelosti za ono što se dogodilo nedužnom djetetu jer su svi bili svjesni svega od početka do kraja torture koju je dječak proživljavao. Neminovno je da je očuh Salih emocionalno nestabilna i nezrela osoba, ali to nije ni najmanje utjecalo na ono što je uradio - kazao je naš sagovornik.

VEZANE VIJESTI

DOSJE Zatvaranje očiju pred nasiljem akt je direktnog saučesništva

DOSJE Ubistvo malog Smaje izvedeno je na podmukao način

DOSJE Iživljavanje koje ni odrastao čovjek ne bi preživio!

DOSJE Prekasno sam saznao za zlostavljanje moje djece

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.