CRNA HRONIKA

Žene koristio kao “mašine za rađanje”, a djecu za krađe

SUD BiH Određen jednomjesečni pritvor za Elvisa Salčinovića, njegove sinove i Luku Hrustića

Dž. BULBUL

26.6.2015

U Sudu Bosne i Hercegovine jučer je održano ročište za razmatranje prijedloga o određivanju pritvora članovima klana Elvisa Salčinovića iz Zenice, osumnjičenog da je nekoliko godina organizirao trgovinu, iskorištavanje, pa i seksualno zlostavljanje, uglavnom maloljetnih osoba romske nacionalnosti, koje su tjerali na prosjačenje i džeparenje u Francuskoj. Do zaključenja ovog izdanja “Dnevnog avaza” nije bila poznata odluka o određivanju pritvora.

Istražni tim

Sudija za prethodni postupak Davorin Jukić rekao je da se Salčinović, njegovi sinovi Denis i Toni te Luka Hrustić terete za organizirani kriminal u vezi s trgovinom ljudima, pranjem novca, krijumčarenjem ljudi, nasilničkim ponašanjem, nedozvoljenim držanjem oružja, krivotvorenjem isprava te falsificiranjem službene isprave.

Tužiteljica Diana Kajmaković u vrlo interesantnom izlaganju obrazložila je razloge zbog kojih Tužilaštvo traži da se pritvori osumnjičena četvorka te je opisala način na koji je godinama funkcionirao klan Salčinovića.

hamidovic0013

Tokom pretresa zatečena grupa djece

- Tužilaštvo je unazad godinu obaviješteno da na teritoriju BiH, naročito na području Zenice, osobe romske nacionalnosti kupuju luksuzne automobile i kuće. Postavilo se pitanje odakle prihodi za takav luksuzan život, pogotovo u prilikama kakve su na ovom podneblju, i to naročito na području Zenice. Dalje smo obaviješteni da su vlastima Republike Francuske mnoge zemlje uputile note da se stalno pljačkaju njihovi turisti - rekla je Kajmaković.

Kako je pojasnila, sve je rezultiralo formiranjem prvog zajedničkog istražnog tima Bosne i Hercegovine i Francuske.  

- Presretane su telekomunikacije između osumnjičenih. Praćeni su šest mjeseci. S obzirom na to da je ulica u Zenici u kojoj su praćeni mala, jednom prilikom jednom od osumnjičenih je bilo nešto sumnjivo pa je pobjegao. Nađen je u Jajcu u hotelu - pojasnila je Kajmaković.

Klan Elvisa Salčinovića je funkcionirao na način da su žene bile “mašine za rađanje djece”, koja će kasnije postati njegovi radnici na ulici. Tužiteljica Kajmaković je pojasnila kako su osumnjičeni, prema romskim običajima, zasnivali vanbračne zajednice s više žena. 

diana-kajmakovic

Kajmaković: Zatražila određivanje pritvora

- Evo, osumnjičeni Salčinović ima 21 dijete s nekoliko žena. Djeca se uglavnom bave krađama po metroima, muzejima. Pa kud ćete dalje kad ta djeca nose imena Štikla, Viljuška, Kašika i Nož Hamidović! Sve su to maloljetne osobe bez starateljstva koje ukradu novac pa ga šalju putem “Western Uniona” u BiH, tačnije, u Zenicu. Ovaj klan je poslao u BiH 1.500.000 eura. Pa žena Elvisa Salčinovića Safeta Hamidović primila je 81.685 eura, a sve su to nezaposlene osobe s malom djecom - opisala je Kajmaković jedan od legalnih načina na koje su prebacivali novac u BiH.

S druge strane, na ilegalan način prebacivali su novac tako što bi svakih 10 do 15 dana slali određene osobe u Pariz koje bi uzimale novac od mnogobrojnih žena, pripadnica ovog klana.

Vanbračne zajednice

- Novac su sakrivale u vaginalni otvor i tako ga prebacivale u BiH. Do putnih listova koje izdaju ambasade dolazili su na način da odu u matični ured u Vlasenici ili Prijedoru. Tamo daju mito i tako dobiju rodne listove, uvjerenja o državljanstvu te “brze pasoše”, a znamo svi koliko košta “brzi pasoš” - navela je tužiteljica.

U svom obrazlaganju tužiteljica Kajmaković istakla je dešavanja unutar klana Salčinovića te ispričala kako su iskorištavana djeca masovno rođena u Milanu i Rimu.

- Vanbračne zajednice se podučavaju, nauče da se djeca ostave u Zenici. Određenim osobama se plaćalo da se staraju o njima. Nije se moglo dokazati čija su to djeca. Njihove žene nose imena Lepa, Sabaheta, Štrumfeta, Šarlot. I sad vi njih pitajte zašto to rade, oni će vam reći: "Mi, Cigani, tako radimo", e pa mi to nećemo dozvoliti tako - ljutito je rekla Kajmaković.

Ozloglašeni Hamidovići su novac ulagali u kuće, stanove i auta, nakon čega bi ih preprodavali i tako dokazivali legalnost svog bogatstva.

- U klanu su konzumirana i narkotična sredstva, i to skupa, za koje treba izdvojiti veći novac. Čak su mijenjali i lične podatke pa su od Hamidovića postali Salčinovići. Ako pritvor ne bi bio određen, oni bi mogli postati nedostupni organima gonjenja. U mjesecima dok su presretani razgovori pričali su na romskom jeziku. To su uradili vrlo vješto i lukavo. Oni imaju svoje ljude u policiji, sudovima. Tužilaštvo je počelo finansijsku istragu i raspisalo potjernice - pojasnila je tužiteljica. 

Na kraju je naglasila da ovo treba biti poruka ostalim klanovima da se zaustave u svojim namjerama i da počnu živjeti normalnim životom.

Odbrana: Osumnjičeni se nisu krili

Azijada Mujkić, advokat iz Zenice koja zastupa Elvisa Salčinovića i njegovog sina Tonija Hamidovića, smatra da u ovom slučaju postoje samo pretpostavke te da se želi izvršiti pritisak na Sud.

- Nijedan navod Tužilaštva nije dovoljno obrazložen. Površan je i neutemeljen. Osumnjičeni se nisu krili, imaju stalne adrese i djecu o kojoj se treba brinuti, a smještena su u sigurnu kuću. Salčinović je ranije osuđivan, ali samo novčano, dok je Toni osuđivan za ugrožavanje sigurnosti. Predlažem da se puste na slobodu, a ukoliko pritvor bude određen, molim da se smjeste u Zenicu ili Busovaču da bismo ih ja i njihova porodica mogli lakše posjećivati - kazala je Mujkić.

Prijavljeni u Zenici

luka-hrustic

Dovođenje osumnjičenog Luke Hrustića

Advokat Senad Dupovac, koji zastupa Denisa Hamidovića, mlađeg Salčinovićevog sina, te Luku Hrustića, rekao je da je u SIPA-i listao Denisov pasoš te vidio da nema nijedan pečat.

toni-hamidovic

Toni Hamidović: Nije napuštao BiH

- Nema dokaza da je išao vani. Sve se svodi na pretpostavke i priče rekla-kazala. Nisu se krili niti bi bježali. Imaju prijavljeno boravište u Zenici. Predlažem da se izreknu mjere zabrane - rekao je Dupovac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.