CRNA HRONIKA

LAKTAŠI Lopovi vezali i brutalno pretukli dvoje staraca

Dvojica napadača iživljavala se nad supružnicima kod Laktaša

M. MULAOSMANOVIĆ

20.8.2015

Za sada nepoznati razbojnici u noći s nedjelje na ponedjeljak upali su u porodičnu kuću Petra (82) i Milje (83) Ljepojević u Aleksandrovcu kod Laktaša te ih brutalno pretukli i opljačkali. Nakon toga su ih vezane ostavili u kući, gdje ih je, nakon više od 17 sati, pronašla Petrova kćerka Mira Ljubičić. 

Lavež pasa  

Napadnuta starica ispričala nam je da su ona i suprug bili legli da spavaju kada su nepoznati razbojnici upali na njihovo imanje. Probudio ih je lavež pasa te je Petar krenuo da vidi šta ih je uznemirilo. Čim je izašao iz kuće, jedan od razbojnika se obrušio na njega. Udarao ga je šakama i nogama i tražio da kaže gdje su pare. 

- Rekao mu je da nema novca, ali ga je nastavio tući, a zatim ga je odvukao u mlin u dvorištu, gdje ga je vezao i ostavio - ispričala je starica, koja, za vrijeme dok su tukli njenog supruga, nije ni slutila šta se dešava u dvorištu. 

U jednom momentu je, kako je ispričala, nešto samo zgrabilo za vrat i vilicu. 

- Lopov je vikao na mene da ne smijem jaukati jer će me ubiti. Ja sam mu rekla da me ubije, a on mi je onda naredio da legnem na stomak s rukama iza leđa - ispričala je Milja. 

Nakon toga joj je, kaže, razbojnik vezao ruke špagom te je nekoliko puta udario šakom u glavu i zahtijevao da kaže gdje kriju novac. Kada mu je, plašeći se za život, to otkrila, tražio je još. Starica je rekla da nemaju više, a razbojnici su tada podigli spužvu na kojoj je ležala i tresli je zajedno s njom u potrazi za novcem. Kada su se uvjerili da zaista nema više novca, bacili su je na krevet i napustili imanje s ukradenih 600 maraka.

starci-pretuceni

Prostorija u kojoj je pronađen pretučeni Petar

Milja je ostala ležati u kući, ne mogavši se pomjeriti, a njen teško pretučeni suprug ležao je u mlinu. Nakon nekog vremena Petar je uspio nekako odvezati noge i doći do kuće. Pokušao je osloboditi suprugu, ali kada je otišao u kuhinju po nož, od bolova se srušio i više nije mogao ustati. Milja ga je dozivala da dođe da je odveže, ali joj je odgovorio da ne može ustati. 

Teške povrede

Pretučene starce u kući je pronašla Petrova kćerka Mira, koja ih i inače obilazi i kuha im. Taj dan zbog obaveza je došla tek oko 18 sati i, kada je ušla u kuću, ugledala je oca svezanog i pretučenog na podu kuhinje, a u sobi je ležala pretučena Milja. Odmah je pozvala policiju. Starci su bili veoma iscrpljeni zbog pretrpljenih batina i straha, ali i činjenice da ništa nisu jeli i pili više od 17 sati. 

Nakon ukazane pomoći u banjalučkom Kliničkom centru, Milja je u ponedjeljak puštena na kućno liječenje, dok je Petar, kojem su ljekari konstatirali teške povrede glave i napuknuće rebra, zadržan na liječenju. 

Žive od 200 KM penzije 

Nikome nije u potpunosti jasno zašto su se razbojnici namjerili baš na ovaj par, jer, kako kažu njihovi poznanici, žive skromno od penzije koja iznosi oko 200 KM. Posjeduju i nešto stoke uz pomoć koje preživljavaju. Nedavno su prodali konja i kupac im je u nedjelju donio 200 KM kapare, pa sumnjaju da su pljačkaši možda to načuli i zbog toga ih napali.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.