CRNA HRONIKA

MJEŠTANI U STRAHU Crna tačka na saobraćajnici prema naselju Lipnica

Šest osoba je poginulo u posljednjih nekoliko godina

E. SKOKIĆ

15.9.2015

Na dionici puta koja od Tuzle vodi ka prigradskoj mjesnoj zajednici Lipnica, u naselju Rapače, proteklih godina u saobraćajnim nesrećama, prema tvrdnjama mještana, poginulo je šest osoba, dok je broj povrijeđenih daleko veći.

Prije tri godine, kako kažu, uz oba smjera dionice lokalnog puta postavljena su upozorenja "crna tačka", ali, takvo upozorenje nije probudilo svijest pojedinih vozača, koji i dalje kroz Rapače, kako tvrde mještani, voze kao na reli utrkama.

- U noći na ponedjeljak probudio me je siloviti udar. Istrčao sam iz kuće i vidio kako se vozač automobila BMW zabio u stub električne rasvjete, koji je nakon udara prepolovljen. Povrijeđeni vozač i suvozač davali su znakove života, ali je prizor bio stravičan - kaže Šimo Tomić, mještanin Rapača, koji je svojevremeno i sam bio povrijeđen u saobraćajnoj nesreći.

Hitna reakcija

- U blizini moje kuće udario me je automobil i bacio u njivu pored puta. Bio sam sav polomljem. Na ovom mjestu, gdje je vozač BMW-a udario u stub, živote je izgubilo troje ljudi – navodi Tomić.

Mještani Rapača navode kako u ljetnim mjesecima zbog motociklista, koji voze svjetslonim brzinama, ne koriste bicikle. Svaki put kada izlaze na ulicu, govore oni, nose glavu u torbi, jer u svakom trenutku prijeti im opasnost da ih eventualno udari automobil.

- Mi ovdje nemamo trotoara, odnosno krećemo se uskim puteljcima duž opasnog kolovoza. Tražimo od odgovornih da hitno reaguju, jer je trenutnu stanje neodrživo – decidan je Šimo Tomić.

Uključiti stručnjake

Mještani Rapača traže da se o njihovom problemu razgovara na sjednici Gradskog vijeća te da se u rješavanje aktuelne problematike uključe stručnjaci.

- Neka stručnjaci izađu na teren i uvjere se u naše riječi. Neka procijene da li će ovdje postaviti dodatna upotorenja, radar, ležećeg policajca..., ali jednostavno neka se preduzmu konkretne mjere kako ne bi bilo novih pogibija - kaže Tomić.

Ukoliko nadležne istitucije ne budu imale sluha za rješavanje njihovih problema, mještani Rapača navode kako će blokirati saobraćajnicu.

Povećan broj saobraćajnih nesreća u FBiH

Na nedavnom sastanku Federalne uprave policije i predstavnika kantonalnih ministarstva unutrašnjih poslova u Lukavcu, razmatrana je i informacija o stanju sigurnosti na području F BiH. Istaknuto je da je u prvih šest mjeseci 2015. godine, u poređenju sa istim periodom lani, ubilježeno smanjenje kriminaliteta za 13.8 posto, ali i povećanje saobraćajnih nesreća za 6.8 posto.

Zbog evidentnog porasta broja saobraćajnih nesreća, koje odnose sve veći broj ljudskih života, dogovoreno je da se u skorije vrijeme izradi strategija s ciljem smanjenja saobraćajnih nesreća. Planirano je da se angažuju stručnjaci iz ove oblasti, a pomenuta strategija trebala bi koštati oko 500.000 KM.

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.