CRNA HRONIKA

PREDMET LUTKA Za beogradski Sud prisluškivani razgovori su nezakonit dokaz

Postupak u rasulu zbog posebnih istražnih radnji

A. ALJIMI

17.9.2015

U Sudu BiH jučer je nastavljen glavni pretres u predmetu “Lutka”, a iznova se raspravljalo o presretnutim razgovorima, za koje Tužilaštvo tvrdi da u njima učestvuju pojedini optuženi u ovom predmetu, a što odbrane kategorički negiraju te su ovaj dokaz ocijenili nezakonitim. 

Produžavanje mjere

Podsjećamo da se radi o prisluškivanim razgovorima koje je snimio MUP Srbije u Beogradu. Odbrane su jučer otkrile da je Sud u Beogradu te iste razgovore ocijenio kao nezakonit dokaz te da ih nije razmatrao tokom suđenja Darku Elezu u Beogradu. 

Tatjana Savić, braniteljica optuženog Davora Eleza, jučer je tokom obraćanja Sudu kazala da su pojedini optuženi nezakonito prisluškivani. 

- Postavlja se i pitanje trajanja prisluškivanja. Prva naredba izdata je 22. januara 2009. godine. Tada Srbija počinje pratiti Darka Eleza. Nakon toga, Tužilaštvo od Suda BiH traži da odredi posebne istražne radnje. Tokom 5. maja 2009. Sud je naredio prisluškivanje Eleza u trajanju od 5. maja 2009. do 5. juna 2009. godine i onda idu produžavanja te mjere. Tako jedna naredba kaže da prisluškivanje traje do 4. oktobra 2009. godine. Jedna te ista osoba je praćena 10 mjeseci, zakon je jasan, prisluškivanje nože trajati maksimalno šest mjeseci – kaže Savić. 

tatjana-savic

Savić: Iznijela argumente 

Nema dokumentacije

Na ove konstatacije braniteljice Savić nadovezala se Vasvija Vidović, advokatica prvooptuženog Cvijana, koja je, po ko zna koji put, rekla da Tužilaštvo odbranama nikada nije dostavilo dokumentaciju u kojoj bi se moglo vdijeti je li postupak prisluškivanja bio zakonit. 

- Također, posljednja radnja izvršenja po ovoj optužnici je ubistvo Čarlame (Zoran Golub, ubijen u kafiću “Sport” u Istočnom Sarajevu) 2008. godine, a sada Tužilaštvo ulaže neki DVD iz 2009. godine. Dakle, godinu nakon posljednje radnje izvršenja po optužnici. Također, ti razgovori, koje preslušavamo danima, uopće nisu predmet optuženja – kaže Vidović.

Vidovita Džemila

Vlado Adamović, branilac optuženog Nermina Tahirovića, također je pojasnio da se prisluškivani razgovori ne mogu na ovaj način, kako to želi Tužilaštvo, koristiti u dokaznom postupku.

- Ovo je raspad pravosudnog sistema. Sada će jedno vijeće povodom prisluškivanih razogvora postupati ovako, drogo će onako... Ulazimo u voluntarizam. A mi ćemo, izgelda, ujutro o svemu morati pitati vidovitu Džemilu –slikovito je pojasnio Adamović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.