CRNA HRONIKA

NOVO GORAŽDE Ugašen požar iznad Donje Sopotnice

Tokom gašenja prevrnula se cisterna

Al. B.

20.9.2015

Zahvaljujući velikim naporima vatrogasaca i pripadnika Civilne zaštite, ali i kiši, ugašen je požar koji je jučer oko podne izbio iznad naselja Donja Sopotnica u opštini Novo Goražde.

3pozar

Gašenje je bilo otežano zbog nepristupačnog terena i zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava, ali je u toku noći požar lokaliziran, a kiša ga je jutros u potpunosti ugasila.

Prema informacijama iz nadležne Opštinske službe, u požaru je izgorjelo 10 do 15 hektara niskog rastinja i žbunja, a u toku noći vatra se približavala i stambenim objektima u Donjoj Sopotnici, kao i obližnjoj trafo stanici, ali je šteta spriječena u posljednjem trenutku zahvaljujući ekipama na terenu.

2pozar

Osim vatrogasaca iz Novog Goražda, u gašenju su učestvovali i pripadnici vatrogasnih jedinica iz Goražda, Rogatice i Čajniča, ali i lokalno stanovništvo. Prema prvim informacijama, uzrok požara je ljudski faktor.

Tokom gašenja požara u subotu jedna cisterna Dobrovoljnog vatrogasnog društva Novo Goražde se prevrnula, ali su vozač i suvozač pretrpjeli samo lakše povrede. Tako su vatrogasci iz ove opštine ostali bez jedine cisterne pa će njena nabavka, ističu u Opštini Novo Goražde, predstavljati prioritet, te se očekuje pomoć Uprave CZ RS.

1pozar

U Domu zdravlja Novo Goražde su kazali da su pomoć pružili trojici povrijeđenih u gašenju pozara. Jedan pacijent, vozač cisterne, zadobio je prijelom ruke i upućen je na liječenje u bolnicu u Foči. Suvozač u kamionu upućen je na kućno lijecenje, dok je jedan pripadnik TVJ Rogatica pomoć zatražio nakon ujeda nekoliko stršljenova, ali je i on otpušten nakon pružene pomoći.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.