CRNA HRONIKA

JABLANICA Predstavio se kao uposlenik Fonda PIO pa opljačkao penzionera

Penzioner Jozo Š. žrtva prevare

M. Sm.

15.10.2015

Penzioner Jozo Š. (78) iz mjesta Slatina kod Jablanice ostao je bez svoje ušteđevine od 700 KM koje mu je na prevaru uzeo za sada nepoznati muškarac.

Potvrđeno je u MUP-u Hercegovačko-neretvanskog kantona, prevarant se predstavio kao uposlenik Federalnog zavoda PIO/MIO te Jozu obavijestio o tome da mu je preko Fonda odobreno 40.000 KM za obnovu kuće zbog čega je neophodno sačiniti zapisnik.

Ne sumnjajući da se radi o prevarantu, nesretni penzioner ga je pustio u kuću te odgovarao na njegova pitanja.

- Nakon toga je nepoznati muškarac saopćio J.Š. da mu je dužan dati 40 KM na ime troškova zapisnika te je izvadio novčanicu od sto KM i od njega zatražio kusur od 60 KM. J.Š. je iz plakara izvadio svotu novca od 700 KM i rekao nepoznatom muškarcu da sam uzme kusur, jer on ne vidi dobro - ispričao je viši inspektor u Uredu komesara MUP-a HNK, Ljudevit Marić.

Prevarant je potom penzioneru rekao da mora pregledati sve prostorije u kući i uzeti mjere za radove te je iskoristio njegovu nepažnju, pokupio novac sa stola, kazavši mu da mora do automobila uzeti fotoaparat.

Dok je starac shvatio da je prevaren, kradljivac je već bio u bijegu, nakon čega je zatražio pomoć od komšija koji su slučaj prijavili policiji.

Njima je starac dao opis prevaranta, kazavši da se radi o muškarcu krupnije građe, starosti između 40 i 45 godina, koji je u rukama imao rokovnik s natpisom FORD.

Preduzete su sve neophodne mjere i radnje s ciljem rasvjetljavanja ove teške krađe i pronalaska počinioca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.