CRNA HRONIKA

SUĐENJE ZA UBISTVO RAŠČIĆA Svjedoci tvrde da je Tahirović oteo novac od gostovanja

Kantonalni sud u Sarajevu

Autor:A. KAPO

8.12.2015

Svjedočenjem Aldina Begovića, Adisa Omanića i Farisa Ćeme, svjedoka Tužilaštva, jučer je pred Sudskim vijećem Kantonalnog suda u Sarajevu, kojim predsjedava sutkinja Indira Jahić, nastavljeno suđenje Izudinu Tahiroviću, optuženom da je 16. aprila u prostorijama Udruženja navijača FK Željezničar na stadionu Grbavica ubio Mirzu Raščića.

Čuo buku

Begović je kazao da je kritičnog dana bio u prostorijama Udruženja, gdje je uplatio gostovanje, nakon čega je s Anerom Zulčićem izašao ispred da zapale cigaretu. Potom je, kako je kazao, čuo buku.

- Tahirović je izašao crven. Saznao sam da ga je prebio Amar Zulić. Vratio se nakon pet ili deset minuta. Čuo sam četiri ili pet hitaca. Prvo jedan, pa nakon toga tri uzastopna hica. Vidio sam kako Mirza traži pomoć... Ležao je kod stola i sećije, okrenut na bok. Vadili smo mu jezik... Tu je bio i Armin Bajraktarević, koji je pozvao Hitnu pomoć - ispričao je Begović.

On je potvrdio da su postojale dvije frakcije navijača, jedna od Zulića i druga od Tahirovića, ali da nije ulazio u te detalje. Odgovarajući na pitanja Izeta Baždarevića, branioca Tahirovića, Begović je rekao da su Tahiroviću navirale suze nakon što ga je pretukao Zulić zbog, kako je rekao, bombe koja je pronađena nekoliko dana ranije. Interesantno je i to da je Begović rekao da je, zapravo, tek na KUM-u bio svjestan ko je pucao u Raščića. To je opravdao činjenicom da je bio uznemiren.

Adis Omanić je rekao da je tog dana Tahirović pričao o bombi na stadionu, odnosno da će desetak osoba morati dati DNK-a u Federalnoj policiji, na što su se on i ostali prisutni nasmijali. Zulić mu je tada kazao ''da neće više nikome smetati''. Omanić tvrdi da je od Zulčića saznao da je upucan Raščić.

mirza-rascic

Ubijeni Mirza Raščić

- Prije ubistva grupa Ize napala je djecu iz Širokog Brijega. Ostavljena je i bomba ispred Udruženja. Slao je i prijeteće poruke na Facebook... Izo je s još dvije osobe, prijeteći pištoljem, oteo novac za gostovanje. Kasnije je vratio pare, ali je nedostajalo 500 KM -  rekao je, između ostalog, Omanić.

Optuženi je tokom unakrsnog ispitivanja pitao svjedoka da mu navede barem još jednu osobu iz njegove grupe te imena druge dvije osobe koje su s njim uzele pare. No, svjedok nije želio otkriti imena.

Svoj iskaz dao je i Faris Ćemo, koji kritičnog dana nije bio prisutan. On je rekao da je čuo da je bio neki incident, a da ga je Zulić pozvao da krene s njim u apoteku. Nakon što su saznali što se dogodilo, vratio se u Udruženje, gdje je Omanić kaišem podvezao ranu Raščiću.

Priznao ubistvo

Tahirović ga je pitao je li i dalje stoji iza riječi da će ga lišiti života, što mu je kazao u policiji, te ima li on veze s bacanjem bombe na njegovu kuću. No, sutkinja Jahić nije dozvolila svjedoku da odgovori na ova pitanja.

Ćemo je dodao da mu je Amer Sinanović, koji se nalazio u parku, kazao da mu je te noći Tahirović rekao da je “ubio Mirzu Raščića''.

Naredno ročište zakazano je za 29. decembar.

Tražio isključenje javnosti

Sutkinja Indira Jahić jučer je odbila zahtjev Izudina Tahirovića, koji je tražio da se isključi javnost. On je to tražio zbog, kako je naveo, neobjektivnog izvještavanja novinara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.