CRNA HRONIKA

Sadudin Bećiragić priveden u Tužilaštvo Kantona Sarajevo na saslušanje

Za dvije godine iznudio 300.000 KM

A. ALJIMI

9.12.2015

Osumnjičeni Sadudin Bećiragić Danas je priveden u Tužilaštvo Kantona Sarajevo gdje će biti saslušan.

Istražitelji MUP-a KS uhapsili su 42-godišnjeg Sadudina Bećiragića, rođenog u Rožajama u Crnoj Gori, poznatog kriminalca, zbog iznude više od 300.000 maraka od P. S. (37), rođenog u Prijepolju, a nastanjenog u Sarajevu.    

Prijetnje i pritisci

Prema policijskom izvještaju, 22. septembra 2015. u prostorije Policijske uprave Novo Sarajevo došao je P. S. i prijavio da je od marta 2013. do dana prijave Bećiragić od njega konstantno iznuđivao novac. 

On je kazao da je pod raznim pritiscima i prijetnjama od njega iznudio oko 300.000 maraka.

O svemu je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, koji je naložio da se poduzmu sve operativno-taktičke radnje na rasvjetljavanju ovog krivičnog djela, kao i detaljno provođenje istrage. 

Prema prijedlogu Tužilaštva KS, Općinski sud u Sarajevu je 24. septembra 2015. godine izdao naredbu za izvođenje posebnih istražnih radnji. 

Istražitelji su organizirali simulirani i kontrolirani otkup.
 
Također, kako se istraga razvijala, 27. oktobra ove godine, na prijedlog Tužilaštva KS, Općinski sud u Sarajevu izdao je naredbu za izvođenje posebnih istražnih radnji, tako da je Bećiragić tajno praćen i sniman, kao i osobe koje su se s njim sastajale te njegova vozila.  

hamzic

Hamzić: Osumnjičeni će biti ispitan

Dao kovertu

Nakon što su istražitelji prikupili dovoljno dokaza, jučer su oko 12.40 sati odlučili uhapsiti Bećiragića. 

Naime, u hotelu “Bristol” u ulici Fra Filipa Lastrića dogovoren je sastanak između P. S. i iznuđivača, gdje je realizirana naredba za provođenje simulirane otkupnine. P. S. je oko 14 sati predao kovertu s označenim novčanicama Bećiragiću, nakon čega su ga istražitelji uhapsili.

Alem Hamzić, portparol Tužilaštva KS, potvrdio nam je da su pripadnici Policijske uprave Novo Sarajevo uhapsili Bećiragića zbog iznude. 

- Hapšenju je prethodila višemjesečna istraga, a osumnjičeni će sutra oko podne biti predat u nadležnost tužioca koji će ga ispitati - kazao je jučer Hamzić.

Hapšenja i suđenja

Sadudin Bećiragić dobro je poznat srbijanskoj i crnogorskoj policiji, kao i tamošnjim tužilaštvima. Suđeno mu je u više navrata zbog trgovine narkoticima te reketiranja. Njegov brat Sabahudin također je poznat po iznudama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.