CRNA HRONIKA

MUP RS: Uhapšen "zaljubljeni haker" koji je reketirao portale i online kladionice

U akciji "Plejade"

Srna

12.1.2016

U Republici Srpskoj u decembru su uhapšene dvije osobe zbog sumnje da su pripadali međunarodnoj kriminalnoj grupi "DD4BC", koja se tereti za više djela iz oblasti visokotehnološkog kriminaliteta.

Određen pritvor

Ove osobe su uhapšene u akciji "Plejade", koju su pripadnici Uprave kriminalističke policije MUP-a Srpske sproveli u saradnji sa više policijskih agencija iz svijeta, a u koordinaciji i pod nadzorom Okružnog tužilaštva iz Banja Luke.

Akcija je provedena u vezi sa krivičnim djelima iznuda u vezi sa krivičnim djelom sprečavanje i ograničavanje pristupa javnoj računarskoj mreži.

Za jednu osobu  određen je jednomjesečni pritvor, dok je druga puštena da se brani sa slobode, a tokom pretresa oduzeta je određena količina komunikacione i računarske opreme.

Lice kojem je određen pritvor osumnjičeno je da je u Republici Srpskoj tokom 2014. i 2015. godine izvršilo DDOS napade na internet portale informativnih kuća - "Buka" /buka.com/, "Istinito" /istinito.com/, "E-novine" /e-novine.com/, Federalna televizija /federalna.ba/, Fena /fena.co.ba/ i "Kurir" /kurir.rs/, kao i operatera telekomunikacija "Blic.net", prilikom čega se predstavljao kao zaljubljeni haker.

Primarne mete

Nakon izvršenih preliminarnih napada ograničenog trajanja, osumnjičeni iz grupe "DD4BC" su slali iznuđivački zahtjev za isplatu određene količine virtuelnog novca kako bi pribavili protivpravnu imovinsku korist, a ukoliko oštećeni u određenom periodu ne bi isplatili traženi iznos bitkoina, bili bi izloženi još jačim i dugotrajnijim napadima, saopšteno je iz MUP–a Srpske.

Primarne mete za iznudu bile su iz sektora onlajn kockarske industrije, a pripadnici grupe svoje djelovanje su proširili i na druge sektore, među kojima su finansije i zabava.

Ova grupa tereti se i da je razvijala softver za iskorištavanje ranjivosti u digitalnom novčaniku za bitkoin kako bi preuzela postojeća sredstava na njima.

U operaciji "Plejade" učestvovale su policijske agencije iz Austrije, Njemačke, Velike Britanije, SAD, Australije, Francuske, Japana, Rumunije, Švicarske, Kanade, Irske, Monaka, Grčke, Finske, kao i međunarodne policijske agencije Evropol i Interpol.

Za potrebe koordinisanja operacije u prostorijama Uprave kriminalističke policije formiran je Operativni centar, koji su osim predstavnika MUP-a činili predstavnici policijskih agencija Velike Britanije, Njemačke, Austrije, Evropola i SAD.

Zadatak centra bio je razmjena podataka i koordinacija sa međunarodnim partnerima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.