CRNA HRONIKA

Načelnik Čaušević: Sve mi je to bilo čudno, jer ja nemam kćerku

Nakon nevještog pokušaja iznude 3.000 maraka uz prijetnju otmicom djeteta

A. KAPO - K. KAVAZOVIĆ

4.3.2016

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona (MUP SBK), nakon što su ekspresno rasvijetlili slučaj pokušaja iznude na štetu Seada Čauševića, načelnika općine Gornji Vakuf - Uskoplje, podnijeli su izvještaj Kantonalnom tužilaštvu Travnik protiv Harisa Uzuna (21), Tarika Edželovića (19), Maida Hodžića (21) i Sabahudina Fejzića zvanog Sapko (20), svi iz Gornjeg Vakufa - Uskopolja. 

prijetnje-causevic

Faksimil prijetećih poruka 

Kako saznajemo, neće biti prijedloga za određivanje mjere pritvora s obzirom na to da su priznali izvršenje krivičnog djela te da su prikupljeni svi dokazi. Prema riječima Rusmira Prohana, portparola MUP-a SBK, pronađena je sporna SIM kartica s koje su upućivani iznuđivački SMS-ovi te će poruka, nakon što se okonča kriminalistička obrada i kompletira predmet, biti dostavljena Kantonalnom tužilaštvu Travnik uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Sead Čaušević, načelnik općine Gornji Vakuf - Uskoplje, iako je preživio neviđenu dramu, pristao je razgovarati za “Dnevni avaz”. Prema njegovim riječima, sve je počelo 29. februara u poslijepodnevnim satima.

sead-causevic-20

Čaušević: Sve prijavio policiji

Snimili poruku

- Prisustvovao sam jednoj svečanoj akademiji tako da mi je na mobitelu bilo isključeno zvono. Po završetku ceremonije, u trenutku dok sam palio zvono, vidio sam dva propuštena poziva. Otišao sam kod sestre na kafu, a sin je otišao da pojede nešto u pizzeriju. Potom je stigao SMS s istog broja, da moram dati 3.000 KM. Predstavili su se kao “Gastoz klan” i kazali su da se čuvam, da ne prijavljujem slučaj policiji, jer će, u protivnom, biti oteta moja kćerka. To mi je sve bilo čudno s obzirom na to da ja nemam kćerku. Ali, ima je moj brat i ona je često sa mnom u društvu tako da mi nije bilo nimalo jednostavno. Nedugo poslije stigao mi je još jedan SMS u kojem je stajalo da mi daju još “fore” da prikupim novac. Potom sam sve prijavio policiji, a ostatak priče i sami znate – ispričao nam je Čaušević u jednom dahu.

sabahudin-fejzic

Sabahudin Fejzić 

Na naše pitanje poznaje li osumnjičene, Čaušević je odgovorio potvrdno.

- Poznajem ih površno, iz viđenja u gradu, čaršiji... Riječ je o mladim momcima. Oni se, prema mojim saznanjima, fiksaju. Ranije nisam imao s njima ili s nekim drugim sličnih problema. Saznao sam da su tokom protesta 2013. godine jajima gađali zgradu Općine – kaže Čaušević.

tarik-edzelovic

Tarik Edželović

On je u razgovoru za naš list kazao da mu je sve ovo teško palo, pogotovo zbog majke.

Dali upute

- Prije tri mjeseca, majka je ostala bez muža, a ja bez oca. Na sve to sada se dogodilo ovo. I ja i ostali članovi porodice imamo djecu. Nije nimalo jednostavno kada vidite šta su momci sličnih godina uradili onoj nesretnoj djevojci u Olovu. Djeci smo, iz predostrožnosti, dali upute da ne hodaju sami i da se kreću u grupama, da se ne odazivaju na pozive nepoznatih ljudi i slično... Nije nimalo lako kada neko prijeti djetetu – zaključio je na kraju razgovora za “Dnevni avaz” Sead Čaušević, načelnik općine Gornji Vakuf - Uskoplje.

Istaknuo je da je policija uradila korektan posao te da ništa nisu prepustili slučaju. 

Snimljen videozapis

U mobitelima su pronađeni dokazi da su osumnjičeni pokušali reketirati još jednu osobu iz Gornjeg Vakufa - Uskoplja, ali oštećeni to nije prijavio policiji. Kako saznajemo od izvora bliskih istrazi, u jednom od mobitela bio je snimljen videozapis na kojem se vidi kako je poruka upućena osobi I. G. iz Gornjeg Vakufa - Uskoplja, od koje su pokušali iznuditi novac. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.