CRNA HRONIKA

SARAJEVO Mevlida Mujić osuđena na dvije godine i šest mjeseci zatvora za ubistvo sina

Presuda Općinskog suda

A.Ka.

11.3.2016

Općinski sud u Sarajevu danas je izrekao prvostepenu presudu Mevlidi Mujić (23), optuženoj za čedomorstvo, kojom je osuđena na dvije godine i šest mjeseci zatvora.

U kaznu će joj biti uračunato vrijeme koje je provela u pritvoru i to u peridu od 16. jula 2014. do 16. avgusta 2014. godine.

Psihijatrijsko vještačenje

- Tužilaštvo je van svake razumne sumnje dokazalo navode iz optužnice. Izvršeno je psihijatrijsko vještačenje optužene kojim je utvrđeno da je u vrijeme izvršenja krivičnog djela bila smanjeno uračunljiva ali ne bitno. Vještak medicnske struke Hamza Žujo je obdukcijom utvdio da je dijete bilo živo nakon što je rođeno, te da je smrt bila nasilna, kazala je obrazlažući presudu sutkinja Melika Murtezić.

Optužnica sarajevskog Tužilaštva Mujuć, inače akušersku sestru bez zaposlenja, tereti da je usmrtila novorođenče 18. juna 2014, odnosno da je u prijepodnevnim časovima, nakon što je osjetila bolove, otišla je u kupatilo kuće u kojoj je nastanjena u Vogošći. Tu je rodila živo muško dijete. Potom je novorođenčetu rukavom gornjeg dijela roze pidžame i sivim gaćicama stegnula vrat i usta, te tako zatvorila disajne puteve, uslijed čega je nastupila smrt novorođenčeta.

Opsežna istraga

Nakon toga je tijelo bebe umotala u gornji dio pidžame i bijeli peškir, te stavila u crnu, a potom i žutu PVC vreću koju je odnijela na Vilsonovo šetalište do broja 10 u Novom Sarajevu. Vreću sa tijelom novorođenčeta bacila je u kontejner za smeće, koji se nalazio ispred zgrade Srednje škole za okoliš i drvni dizajn.

Pripadnici Sektora kriminalističke policije uhapsili su Mujić nakon skoro 30 dana od pronalaska novorođenčeta. Tokom opsežne istrage policajci i inspektori su izvršili provjere u zdravstvenim ustanovama na području Kantona Sarajevo, nakon čega su došli do saznanja da se u vezu s ubistvom bebe može dovesti Mujić te je na koncu i uhapšena.

Ona je istražiteljima tada kazala da je otac bebe Benjamin Rušević (20), koji je također privođen, ali je tokom saslušanja negirao da je imao ikakve veze s porođajem, kao i ubistvom novorođenčeta.

 

 

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.