CRNA HRONIKA

Njemicu držao kao robinju, snimao je tokom seksa i otimao joj novac

Sarajevski specijalci u akciji na Ilidži spasili ženu iz stana

Autor:A. ALJIMI

27.4.2016

Patnje njemačke državljanke T. D. (identitet poznat redakciji), koja godinama živi u Sarajevu, nakon velikog trilera, okončali su specijalci kada su je u spektakularnoj akciji spasili iz stana u ilidžanskom naselju Pejton, gdje ju je mjesecima kao robinju držao Damir Pejović (31), s kojim je bila u vezi.  

Navodi optužnice

Pejoviću je ubrzo nakon hapšenja određen pritvor, a optužnica protiv njega podignuta je 11. aprila ove godine. Naš list došao je u posjed optužnog akta sa šokantnim činjeničnim opisom.    

- Od kraja septembra 2015. do 17. januara ove godine dok je bio u vezi s T. D. postepenom uspostavom kontrole nad njenin ličnim i profesionalnim životom stavio ju je u podređeni, robovski položaj te joj je, u konačnici, u decembru 2015. ograničio slobodu kretanja tako što joj je na mobitel instalirao program za lokaciju tako da ima uvid gdje se nalazi. T. D. od 17. januara nije mogla nikuda ići niti stupati u kontakt niti se s kim susretati bez Pejovićevog dopuštenja – navodi se u optužnici. 

Pejović je Njemicu na takav odnos prinudio tako što ju je fotografirao tokom seksualnog odnosa na početku veze. On je napravio nekoliko videosnimaka dok su imali seks kao garanciju da ona ne bi pravila “neke gluposti” i greške, prijeteći da će ih poslati njenim poslovnim partnerima, prijateljima i porodici. 

optuznica-pejovic

Faksimil optužnice koja je podignuta protiv Pejovića  

Optuženi je prijetio da će T. D. i njenu maloljetnu kćerku ubiti tako što će im poslati narkomana da ih ubode zaraženom iglom te da će se raspadati od hepatitisa i HIV-a. Nikako mu nije smjela lagati, jer je, u protivnom, surovo kažnjavana. Morala mu je davati novac, a sve vrijeme bila je izložena prijetnjama, zastrašivanju, praćenju i kontroli ponašanja. 

Tako je 11. januara ove godine sa svog računa podigla 60.000 KM, koje je odmah morala predati Pejoviću kako bi se iskupila za svoje “loše ponašanje”, navedeno je u optužnici. 

Također, 17. januara u periodu od 13 i 18 sati u vikendici u Hadžićima, koja je vlasništvo nesretne Njemice, Pejović ju je brutalno pretukao. Rukama ju je udarao po glavu, ramenima, nogama i ostatku tijela. U jednom momentu uhvatio ju je za glavu i, držeći je za kosu, njenom glavom udario je staklo slike na zidu iznad kamina u vikendici. Ona je tada zadobila lake tjelesne povrede, nagnječeni su joj sljepoočnica i ušna školjka. 

Tužilac reagirao

Značajnu ulogu u razotkrivanju ovog šokantnog slučaja imao je sarajevski advokat Ismet Mehić, koji je inicirao Pejovićevo hapšenje. 

ismet-mehic

 Advokat Mehić: Hrabro postupio

- U januaru mi se obratio prijatelj sa molbom da mu pomognem oko slučaja spašavanja njemačke državljanke, koju je oteo jedan muškarac. Radilo se o hitnom postupku i kontaktirao sam dežurnog tužioca. Uz prethodno pribavljene informacije od njenih prijatelja, inicirali smo da ga uhapse. Poslati su specijalci, koji su to riješili za nekoliko sati. Pejović je blizu sebe držao sjekire i noževe da može reagirati ako upadne policija. Dobio sam punomoć od žrtve te ću je zastupati i zaštititi njena prava. Neposredno prije hapšenja bila je primorana da mu da 60.000 KM. Nađeno je nešto manje od tog iznosa prilikom pretresa. Prethodno ju je prisilio da mu da, također, skoro 60.000 KM, od kojih je kupovao luksuzne automobile i sportske motocikle – otkrio nam je Mehić. 

Kompulsivni zlostavljač

Nakon što je otkriven ovaj mučni slučaj, istražene su i Pejovićeve ranije krivične prijave. Otkrilo se da je mjesecima zlostavljao i svoju sada bivšu suprugu H. T. (identitet poznat redakciji). Tokom 2010. godine u više navrata ju je tukao šakama i prijetio joj da će joj uzeti njihovu kćerku. Zbog toga je nesretna žena sklonjena u sigurnu kuću. Pejović je u maju 2010. prilikom susreta u Centru za socijalni rad Hadžići, kada mu je omogućeno da vidi kćerku, prijetio svojoj supruzi naslanjajući joj pištolj na glavu. Oko 16 sati 15. oktobra 2010., prilikom izlaska H. T. iz sigurne kuće, oteo je nju i kćerku te ih odvezao u njihov stan, gdje ju je pretukao. Tada je kod sebe imao dva pištolja i prijetio joj je da će je ubiti. Advokat Mehić zastupat će tokom suđenja i nesretnu H. T.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.