CRNA HRONIKA

SLUČAJ MEMIĆ Unutrašnja kontrola provjerava policajca zbog lažnih iskaza

Tragom informacije iz pisma tužiteljice Dalide Burzić porodici Memić

Dž. BULBUL

12.5.2016

Tragom informacije koju je Dalida Burzić, glavna tužiteljica Tužilaštva KS navela u pismu Murizu i Muneveri Memić, roditeljima ubijenog Dženana Memića (22) iz ilidžanskog naselja Sokolović-Kolonija, a u kojoj tvrdi da je policajac koji je prvi razgovarao s jedinom svjedokinjom zločina tokom davanja iskaza u Tužilaštvu dao dvije potpuno oprečne izjave, a koje su, prema mišljenju Tužilaštva istragu odvele u krivom pravcu, jučer smo dobili i zvanični stav MUP-a KS o ovom slučaju.  

Razgovor s djevojkom

- Obavještavamo vas da su policijski službenici MUP-a KS poduzeli mjere i radnje u skladu s odredbama Zakona o policijskim službenicima KS, Zakona o krivičnom postupku FBiH i drugim relevantnim propisima u vezi s krivičnim djelom ubistvo M. Dž. iz Sarajeva od 8. februara 2016. godine - stoji u odgovoru na naš upit.

faksimil-upit-mup-2

Faksimil odgovora na naš upit MUP-a KS

Nadalje su iz MUP-a KS naveli da se u okviru nadležnosti Jedinice za profesionalne standarde vrše provjere povodom akta Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, a koje se odnose na eventualne propuste policijskog službenika ovog ministarstva. 

dalida-burzic

Burzić: Uporan rad na predmetu

Tužiteljica Burzić je u pismu upućenom Dženanovim roditeljima navela da je Tužilaštvo KS do sada uputilo devet zahtjeva Ministarstvu unutrašnjih poslova KS za poduzimanje radnji, donijelo 15 naredbi za vještačenje, a Sudu podnijelo 15 prijedloga za donošenje odluka za zakonito vođenje istrage i izvršilo devet naredbi Suda.

dzenan-memic-7

Dženan Memić: Izgubljena mladost 

Tužiteljica Burzić u pismu je naglasila dio o eventualnoj sankciji službenika MUP-a KS, koji je u dva navrata davao različite izjave, a radi se o policajcu koji je prvi razgovarao s jedinom svjedokinjom nesreće, Dženanovom djevojkom Alisom Mutap. Burzić je utvrdila da je ovlaštena službena osoba MUP-a KS, koja je nakon kritičnog događaja obavila razgovor s Alisom Mutap, sačinila službenu zabilješku 9. februara 2016. godine te je zabilježila kako je ova svjedokinja navela da sa sigurnošću ne može reći šta se tačno desilo i da je do nesreće došlo, najvjerovatnije, udarom vozila sleđa, a kako je to sve navedeno i u informaciji MUP-a KS. 

Sumnja u iskaz

Nasuprot tome, prilikom uzimanja izjave od te službene osobe MUP-a KS na zapisnik od 10. marta 2016. godine, a nakon što je Tužilaštvo cijeli slučaj pravno okarakteriziralo kao ubistvo, policajac je izjavio da je Alisa Mutap 100 posto sigurna da ona i njen mladić nisu zadobili povrede ni od kakvog vozila, dok se ostaloga ne sjeća.

pismo-burzic-memic-2

Faksimil pisma glavne tužiteljice Tužilaštva KS

Tužilaštvo je došlo do zaključka da je tim momentom istraga odvedena u sasvim drugom pravcu i iskazana je opravdana sumnja u vjerodostojnost iskaza ovog svjedoka - službenika policije. Burzić je 4. aprila 2016. godine od komesara MUP-a KS Vahida Ćosića zatražila da poduzme konkretne mjere i radnje u cilju istraživanja te eventualnog sankcioniranja ovakvog postupanja ovlaštene službene osobe. 

Dženanov otac Muriz najavio je nove proteste 17. maja, tačno 100 dan nakon ubistva njegovog sina. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.