CRNA HRONIKA

NOVI DETALJI ISTRAGE Kamera s kuće Šerifa Konjevića snimila osumnjičene za Dženanovo ubistvo

Troje uhapšenih Roma ostaju mjesec u pritvoru

A. ALJIMI

3.6.2016

Ljubi Seferoviću, njegovoj supruzi Vasviji Sejdović te Bekriji Seferoviću zvanom Gigan, koji se terete za ubistvo Dženana Memića te pokušaj ubistva Alise Mutap, Rozita Šimić, sutkinja za prethodni postupak Kantonalnog suda u Sarajevu jučer im je odredila jednomjesečni pritvor.

Izjava supruge

Prema navodima iz prijedloga za određivanje pritvora Tužilaštva Ljubo i Vasvija se terete za ubistvo i pokušaj ubistva dok se Bekrija tereti za krivično djelo spriječavanje dokazivanja.

Inače, tokom saslušanja u Tužilaštvu u prisustvu branioca Omara Mehmedbašića, Ljubo je priznao da je kombijem Transporter T4 8. februara udario Alisu i Dženana, ali je negirao da je izašao iz kombija te ih udarao po glavi metalnom šipkom, a što je teza Tužilaštva.

dzenan-memic-7

Dženan Memić: Zadobio teške povrede

Inače, Amina Ruždić tužiteljica koja je obrazlagala prijedlog za pritvor navela je da su osumnjičeni bili poznati još u aprilu. Ljubo je uhapšen 30. maja, a iskaz je tužiocu dao 1. juna. Interesantno je da je Vasvija tokom saslušanja u policiji nakon hapšenja u jednom momentu, otkrila da je Ljubo nakon udara u dvoje maldih izašao iz kombija te je udarao mladića, ali u izjavi koju je dala tužiocu ovih navoda nije bilo.

hapsenje-memic-4

Vasvija Seferović: Tereti se za ubistvo i pokušaj ubistva

Ljubo je tužiocu kazao da je 8. februara sa suprugom Vasvijom i njihovom djecom u jutarnjim satima bio u Banjoj Luci, odakle je otišao u Gračanicu da bi sredio dokumentaciju za svoj kombi tamno zelene boje.  Nakon toga se uputio u Sarajevo gdje je stigao u večernjim satima te je otišao do kuće svog oca gdje je bio sat, dva te je tamo pio alkohol.

hapsenje-memic-3

Bekrija Seferović: Mjesec u pritvoru

Poslije je krenuo u pravcu Velike Aleje na Ilidži te dok je vozio u jednom momentu je pogledao u CD plejer kada je osjetio jak udar u prednjem lijevom dijelu vozila. Pomislio je da je udario u drvo te se nije zaustavio i nastavio je s vožnjom da bi mu supruga rekla da je udario pješaka. Tek tada je primjetio da mu je polomljeno prednje vjetrobransko staklo, a kada je pogledao u retrovizor  vidio je da je neko ostao da leži.

Uputio se prema kući svog oca Bekrije kojeg je zvao da izađe ispred i rekao mu je da je udario pješaka. Tada je vidio da je osim polomljene šoferšajbne oštećen i štok, lijevi far, žmigavac i ulubljen je bio blatobran. Sutradan je nakon što se probudio svim ukućanim ispričao šta se desilo a zatim je popravio oštećenja na vozilu, a dijelove je uzeo sa rashodovanog kombija koji se nalazio u avliji. Dva dana nakon što je popravio vozilo zamjenio ga je u Zenici.

Dijelovi kombija

Također vještačenjem komada plastike i stakla koje je uradila FUP kaže se da ti djelovi potiču od kombija Transporter T4.

Iz službene zabilješke koju su 25. maja sačinili kriminalistički inspektori MUP-a KS vidljivo je da su izuzeti snimci kamera s objekta Kuvajtske ambasade u ulici Velika Aleja kao sa kuće popularnog pjevača Šerifa Konjevića . Pregledom snimaka utvrđeno je da je kamera broj 8 koja se nalazi na ambasadi u 22.31:36 sati snimila kombi koji se kreće iz pravca lica mjesta prema Vrelu Bosne te dolskom na raskrsnicu u ulicu Jasike u 22.31:50 sati skreće u tu ulicu gdje ih je zabilježila kamera s Konjevićeve kuće.

Alisa Mutap koja je saslušana 5. aprila kazala je da je ona sa 8. februara sastala sa svojim mladićem Dženanom  oko 21.15 sati nakon čega su otišli u pravcu grada do kafića „Vidikovac“ na Zmajevcu , a potom su se vratili prema Ilidži.

Tada je Dženan u jednom trenutku predložio da odu prošetati Alejom. Nakon što je Dženan parkirao vozilo izašli su vani te su krenuli ka Velikoj Aleji. Kretali su se krajnjom desnom stranom Aleje s Tim da je ona bila uz drvored ,a Dženan se nalazio s njene lijeve strane.

Nakon što su prešli nekoliko koraka od hotela „Casa Grande“ ona se okrenula pream Dženanu s ciljen da mu nešto kaže i tada je vidjela da on iznenađeno trza glavom i tijelom unazad  kao da je vidio nešto iza njenih leđa  ili pored njene desne strane. Nakon ovoga ona je izjavila da se ne sjeća šta se dešavalo dalje. Par dana nakon događaja sjetila se vozila s jakim svjetlima koja su se udaljavala Alejom u pravcu Vrela Bosne dok se ona nalazila u klečećem položaju .

Memić: Motiv niko ne spominje

muriz-memic-200

Muriz Memić: Komisija će se formirati

Muriz Memić, otac ubijenog mladića opet je izrazio sumnju u istragu koja je rezultirala hapšenje,m troje Roma.

- Navodi su da je kombi, pa se spominje šipka i šta reći sada na ovo. Nikako se ne uklapa, a tolika je bila halabuka oko toga. Sve mi je ishitreno bilo...Možda su mislili da će se zaustaviti formiranje komsijie, ako ove Rome uhapse. Ta komisija će se formirati, od toga ne odustajemo, treba se istražiti rad i Tužilaštva i MUP-a. Povreda od auta nije bilo i to odmah otpada. Ljekari su mi odmah kazali da ga auto nije povrijedilo. Kako je onda Tužilaštvo slučaj progčasilo kao ubistvo – pita se Memić.

On je dodao da je predao sam peticiju sa 17.300 potpisa Federalnom tužilaštvu, te je tražio da se izuzme predmet od sarajevskog tužilaštva.

- Motiv niko nije ni spomenuo. Jučer su mi policajci kazali da su znali od prvog dana ko je osumnjičen, pa što su me onda maltretirali 120 dana. To mi je bilo neljudski kada sam čuo tu informaciju – kazao je Memić.


Obdukcijski nalaz: Memić i Mutap su udareni tupim predmetom

hamza-zujo

Hamza Žujo: Dao nalaz i mišljenje

U obdukcionom zapisniku koji je sačinio vještak sudske medicine Hamza Žujo po naredbi Tužilaštva vidi se da je smrt Dženana Memića nasilna te da je nastupila uslijed opsežnih povreda tkiva mozga, čeono-slijepoočnog režnja mozga s lijeve strane. Maldić je također zadobio prijelom poda očne duplje, prijelom lijeve lične kosti što je naneseno djelovanjem tupog mehaničkog oruđa. Oguljotine kože na koljenu Dženana su nanesene padom i oslanjanjem povrijeđenih koljena na tvrdu podlogu, a oguljotine kože na prijedjelu zglobova prstiju desne šake nanesene su oslanjanjem šake na tvrdu podlogu.

Iz nalaza i mišljenja medicnskog vještačenja povreda Alise Mutap od 7. marta 2016. godine vidi se da je zadobila povrede u vidu nagnječine u predjelu glave sa razderanom nagnječenom ranom u predjelu tjemenog djela sa lijeve strane te istezanje mišića vrata te da je ova povreda nastala djelovanjem tupog dijela mehaničkog oruđa. Oguljotina kože u predjelu slabinskog dijela je nanesena djelovanjem sitno reljefastog mehaničkog oruđa.  

Vještak Žujo je zaključio da su povrede na Memićevom tijelu nanesene jednokratnim zamahom tupog mehaničkog oruđa te da je povreda nanesena dok je Dženan bio u stojećem ili malo pognutom stanju. Povrede koljena i šaka su uzrokovane padom. Krvni podliv lijeve nadlaktice je također uzrokovan udarcem tupim predmetom. Povreda glave Alise Mutap nastala je jednokratnim zamahom tupog mehaničkog oruđa. Krvni tragovi pronađeni na licu mjesta su Alisini i Dženanovi.   

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.