CRNA HRONIKA

AKCIJA "KRUNA": Uhapšeno osam osoba zbog trgovine identitetima građana BiH i falsifikovanja javnih isprava

Po nalogu Tužilaštva BiH

Redakcija

20.6.2016

Postupajuća tužiteljica sa timom saradnika, nalazi se na terenu u Banjoj Luci gdje koordinira rad više desetina policijskih službenika MUP-a RS koji provode akciju.

Predmet kodnog naziva "Kruna", odnosi se na opsežnu istragu oko nedopuštene trgovine identitetima građana BiH i falsifikovanja javnih isprava Bosne i Hercegovine za potrebe pripadnika organiziranih kriminalnih skupina iz drugih europskih zemalja.

Banja Luka, Gradiška, Sanki Most

U koordiniranoj akciji, policijski radnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, rano jutros su po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju locirali i na području Banja Luke, Gradiške i Sanskog Mosta, stavili pod nadzor, priveli i lišili slobode ukupno osam osoba.

Osumnjičenima se na teret stavlja da su još od mjeseca maja 2013. godine, na području grada Banja Luke i opština Gradiška i Srbac, te šireg područja zapadne i sjeverne Bosne i Hercegovine, protivno odredbama Konvencije Vijeća Europe o zaštiti pojedinaca u pogledu automatske obrade ličnih podataka i protivno zakonima Bosne i Hercegovine neovlašteno vršili prodaju ličnih podataka državljana Bosne i Hercegovine koji su zakonom zaštićeni.

Prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni su osobne podatke sadržane u ličnim kartama i pasošima kao javnim ispravama i drugim javnim evidencijama podataka, prodavali njima poznatim inostranim državljanima, za potrebe izrade krivotvorenih dokumenata, sa stvarnim podacima  a koje su koristili pripadnici kriminalnih skupina i klanova iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije i Bugarske, a koji se dovode u vezu sa izvršenjem najtežih kaznenih djela iz oblasti organizovanog kriminaliteta.

Na taj način, počinjenom zloupotrebom, pravljeni su lični dokumenti sa stvarnim podacima bh građana a kojima su se koristili počinitelji najtežih kaznenih djela. U okviru aktivnosti, lišena je slobode i jedna službenica policijskih struktura, osumnjičena da je pomagala u izradi i dobijanju ovakvih dokumenata.

Navedenim nezakonitostima osumnjičeni su stekli nezakonitu imovinsku korist u iznosima od više desetina hiljada konvertibilnih maraka, te nanijeli ogromnu štetu građanima BiH čiji su podaci zloupotrijebljeni. 

Najsloženija akcija

Paralelno sa lišenjem slobode, u toku su pretresi na deset lokacija u Bosni i Hercegovini, dok se po nalogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, aktivnosti pretresa i lišenja slobode na području Hrvatske i Slovenije koordiniraju sa USKOK-om i Specijalnim tužiteljstvom za organizirani kriminal Republike Slovenije.

Tužiteljstvo BiH, zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske, provelo je dugotrajne i temeljite istražne  mjere i radnje predviđene Zakonom o kaznenom postupku BiH i prikupilo dokaze o odgovornosti osumnjičenih.

Tužiteljstvo BiH zajedno sa partnerskim agencijama nastavlja intenzivnu borbu protiv svih oblika kaznenih djela organiziranog i cyber kriminala, a provedena akcija kodnog naziva „Kruna“ predstavlja najsloženiju akciju koja obuhvata kaznena djela organiziranog i cyber kriminala na razini Bosne i Hercegovine.

U današnjoj akciji “Kruna” nisu pretresene prostorije IDDEEA-e

U pojedinim medijima objavljena je informacija da su u današnjoj akciji “Kruna”, koju provode policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpskе po nalogu Tužilaštva BiH, pretresene i prostorije Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA).

U cilju objektivnog i pravovremenog informiranja obavještavamo javnost da nijedna od organizacionih jedinica IDDEEA-e nije bila predmet policijskih pretresa u okviru današnje akcije “Kruna”.

IDDEEA ima šest organizacionih jedinica, sjedište i Centar za skladištenje, personalizaciju i transport ličnih dokumenata u Banjaluci te regionalne centre u Sarajevu, Bijeljini, Mostaru i Bihaću

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.