CRNA HRONIKA

Osumnjičeni Anel Botić, Jasmin Bešo i Samir Dževlan predati u nadležnost Tužilaštva KS

Nakon pljačke "Amko komerca" u Vogošći

Redakcija

28.6.2016

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama MUP-a KS, osumnjičeni Anel Botić, Jasmin Bešo i Samir Dževlan predati su u nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo, koje ih sumnjiči za krivična djela organizirani kriminal, pokušaj ubistva službene osobe u vršenju poslova sigurnosti, teška krađa i krivično djelo iz člana 52. ZONDINOM-a.

Nakon što ih sasluša postupajući tužilac, odlučit će o daljim mjerama.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo saopćilo je da su sve osobe koje su učestvovale u izvršenju navedenih krivičnih djela ranije osuđivane za krivična djela koja uključuju elemente nasilja.

Tako je Anel Botić do sada osuđivan pet puta, i to za krivična djela nasilničko ponašanje (dva puta), izazivanje opće opasnosti, napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti, te presudom Kantonalnog suda u Sarajevo od 22. januara 2015. osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i dva mjeseca zbog krivičnog djela razbojništvo. Tada je ovo tužilaštvo uložilo žalbu zbog visine kazne, budući da je Botić bio višestruki povratnik u vršenju krivičnih djela, a tom prilikom mu je izrečena kazna zatvora ispod zakonskog minimuma (zakonski minum pet godina, izrečena kazna zatvora dvije godine i dva mjeseca). Međutim, Vrhovni sud Federacije odbio je žalbu Tužilaštva i potvrdio odluku Kantonalnog suda u Sarajevu.

Iz Tužilaštva KS ističu da će i dalje kod nadležnih sudova ustrajavati na mjerama pritvora kada god su ispunjeni zakonski uvjeti, pogotovo kada je riječ o višestrukim povratnicima u vršenju krvičnih djela, ali i na žalbama protiv odluka nadležnih sudova na izrečene kazne zatvora, uvijek kada procjeni da su sudovi ublažili kazne višestrukim povratnicima.

Podsjećamo, nakon pljačke "Amko komerca" u mjestu Svrake, u sarajevskoj općini Vogošća, a u razmjeni vatre s policijom, jutros oko 1.10 sati ubijen je jedan od pljačkaša Nedim Delić (25), a ranjen Samir Dževlan (25), dok su uhapšeni Anel Botić (29) i Jasmin Bešo (22).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.