CRNA HRONIKA

NAKON UBISTVA PLJAČKAŠA U SARAJEVU Tužilaštvo KS: Sud izriče povratnicima u vršenju krivičnih djela kazne ispod zakonskog minimuma

Trojicu osumnjičenih danas će saslušati postupajući tužilac

Am. KOVAČ

29.6.2016

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama MUP-a KS, pljačkaši Anel Botić, Jasmin Bešo i Samir Dževlan koji su uhapšeni jučer, sinoć su predati u nadležnost Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

U policijskoj akciji u razmjeni vatre s policijom ubijen je četvrti pljačkaš Nedim Delić.

Elementi nasilja

- Tužilaštvo KS sumnjiči ih za krivična djela organizirani kriminal, pokušaj ubistva službene osobe u vršenju poslova sigurnosti, teška krađa i nedozvoljeno držanje oružja.  Nakon što ih sasluša postupajući tužilac, odlučit će o daljim zakonskim mjerama, saopćeno je iz Tužilaštva KS.

Inače, svi osumnjičeni ranije su osuđivani za krivična djela koja uključuju elemente nasilja.

- Anel Botić do sada je osuđivan pet puta i to za krivična djela: nasilničko ponašanje dva puta,  izazivanje opće opasnosti, napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti, te presudom Kantonalnog suda u Sarajevo od  22. januara 2015. godine osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i dva mjeseca zbog krivičnog djela razbojništvo. Tada je ovo Tužilaštvo uložilo žalbu zbog visine kazne, budući da je Botić bio višestruki povratnik u vršenju krivičnih djela a tom prilikom mu je  izrečena kazna zatvora ispod zakonskog minimuma (zakonski minum pet godina, izrečena kazna zatvora dvije godine i dva mjeseca). Međutim, Vrhovni sud Federacije odbio je žalbu Tužilaštva i potvrdio odluku Kantonalnog suda u Sarajevu, saopćeno je iz Tužilaštva KS.

Inače i ubijeni Delić je ranije osuđivan zbog pokušaja ubistva i tada mu je izrečena kazna zatvora od godinu i po. Naime, on je tada osuđen  zbog pokušaja ubistva Amora Zajke 24. oktobra 2010. godine. Delić je zabio Zajki nož u predjelu vrata nanijevši mu povrede opasne po život.

Dževlan je kao maloljetnik 2012. godine hapšen zbog krađa.

Bešo je, pak, zbog nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih sredstava bio osuđen na uvjetnu kaznu.

Policijska potjera

Podsjećamo, kako je saopćeno iz MUP-a KS policija je jučer ujutru oko 1.10 sati obaviještena da je u toku izvršenje teške krađe u samoposlugi "Amko - komerc" od strane više naoružanih osoba.

Na lice mjesta je upućeno više policijskih patrola. Utvrđeno je da su pljačkaši Passatom svijetlo plave boje, pobjegli u pravcu općine Novi Grad Sarajevo. S ciljem hvatanja razbojnika, organizovana je policijska potjera, te su izvršioci sustignuti na kružnom toku, ulica Butmirska cesta, općina Ilidža, gdje su napustili vozilo i počeli bježati u krug vanjskog skladišta poslovnice "Elektrodistribucije" Ilidža.

- Tokom hvatanja razbojnika došlo je do upotrebe vatrenog oružja, kojom prilikom je Delić pogođen i usljed povreda je preminuo, dok su Anel Botić (29) i Jasmin Bešo (22) uhapšeni, a Dževlan je uspio pobjeći.

No, policija ga je u jutarnjim satima pronašla i uhapsila, te je prevezen na UKCS radi ukazivanja ljekarske pomoći.

U Passatu, sa nepripadajućim registarskim tablicama, pronađeni su i izuzeti ukradeni predmeti.

Na licu mjesta pronađeni su automatska puška, pištolj i tri kape fantomke, saopćeno je jučer iz MUP-a KS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.