CRNA HRONIKA

AKCIJA "TRANZIT" Razbijena dilerska mreža, policija hapsi krijumčare drogom

Na području Banja Luke i Trebinja

Autor:Am.K.

12.7.2016

Po nalogu Tužilaštva BiH u suradnji sa MUP-om RS provodi se opsežna akcija kodnog naziva "Tranzit“ u borbi protiv krijumčarenja opojnih droga na području Banja Luke i Trebinja.

Dilerske mreže

- Radi se o akciji usmjerenoj na razbijanje organiziranih dilerskih mreža, čiji pripadnici čine opojne droge dostupnim mladim osobama i nanose veliku štetu sigurnosnom aspektu u BiH.

Od ranih jutarnjih sati, po nalogu tužioca Tužilaštva BiH, više desetina policijskih službenika MUP-a RS, vrši pretrese i hapšenja na području Banja Luke i Trebinja.

Akcija je usmjerena na otkrivanje i razbijanje dilerske mreže koja već duže vremena djeluje na području Trebinja i Banja Luke, te krijumčari opojne droge iz Crne Gore u BiH, najviše opojnu drogu marihuana-skunk koju na ilegalnom narko- tržištu prodaje većem broju konzumenata i ovisnika sa područja Banja Luke i Trebinja, a među kojima su mladi ljudi, maloljetne osobe i osobe školske dobi, saopćeno je iz Tužilaštva.

Pretresi stanova

Nakon dobro pripremljene akcije, navodi se u saopćenju, uslijedila je realizacija aktivnosti koja uključuje hapšenje  i privođenje većeg broja osoba, kao i pretrese stanova, kuća, objekata i vozila koja koriste osumnjičeni, sa ciljem pronalaska i zaplijene opojnih droga.

- Meta akcije je više od deset osumnjičenih osoba, uglavnom sa područja Banja Luke i nekoliko osoba Trebinja.

Navedene osobe su pod istragom, da su kao organizirana kriminalna skupina, duži vremenski period, vršili krijumčarenje, nabavku, rasparčavanje i prodaju opojnih droga ovisnicima i konzumentima na području Trebinja, Banja Luke i okoline, te na taj način sticali veliku nezakonitu imovinsku korist, a nanosili štetu mladim osobama, njihovim obiteljima i cjelokupnoj zajednici.

U dosadašnjim aktivnostima, izvršena je zapljena veće količine opojne droge i novca koji potiče iz izvršenja ovih krivičnih djela. Nakon provedene akcije, prema instrukciji tužioca, poduzet će se dalje radnje prema osumnjičenima, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.