CRNA HRONIKA

Ekskluzivno: Šta je Timur Jusić u Tužilaštvu izjavio o pokušaju ubistva ugostitelja

Nakon što se nedavno predao policiji poslije šestomjesečnog bijega

A. ALJIMI

1.10.2016

Nakon što se nedavno predao policiji poslije šestomjesečnog bijega, Timur Jusić, kojeg Tužilaštvo Kantona Sarajevo tereti da je 6. aprila ove godine udarom svog vozila Tuareg pokušao ubiti ugostitelja Mersada Koštrebiča, saslušan je u Tužilaštvu KS u prisustvu svog advokata Selmana Zijadića. 

Detalji iskaza

Naš list došao je u posjed Jusićevog iskaza, koji je dao u Tužilaštvu, te ekskluzivno donosimo Jusićevu stranu priče. On je tužiteljici ispričao da je kobne noći bio u “Coloseumu” sa prijateljicom Alisom Zlatarević. U međuvremenu je ušao u posao sa jednim Arapinom, s kojim se dogovorio da mu u Sarajevu pronađe plac ili ruševnu kuću, gdje bi mu se mogao sazidati objekt sa dvije garaže. Arapin je trebao dobiti završenu kuću, a Jusić se trebao pobrinuti oko građevinskih radova. Zbog toga je, kako je ispričao u Tužilaštvu, otišao s Alisom i svojim ocem u Jukićevu ulicu, gdje je trebao pogledati jednu ruševnu kuću.

alisa-zlatarevic

Zlatarević: Parkirala vozilo

Kako je Jusić ispričao, u Jukićevoj ulici nije bilo parkinga pa je Alisa ostavila vozilo djelimično na trotoaru, a većim dijelom na ulicu ispred kapije Mersada Koštrebiča, kojeg do tada nije poznavao. 

- Izašao sam iz vozila u namjeri da pogledam tu kuću. Tada je iza mojih leđa došao Audi A4, iz kojeg je izašao stariji muškarac, koji mi se obratio: “A gdje si ti to stao?” Prošao sam s druge strane svog auta, ne znajući da se radi o kapiji koja je njegovo vlasništvo, i rekao sam mu da može proći, jer je imao dvije trake slobodne. On je povišenim tonom i stisnutim rukama u raširenom stavu kazao: “Stao si mi ispred kapije.” Tada sam se okrenuo i vidio da stvarno stojim ispred nečije kapije i rekao sam mu: “Izvinite, otkud sam znao da je vaša kapija”, i odmah sam se okrenuo i otvorio vrata suvozača te rekao Alisi: “Pomakni auto, stali smo čovjeku pred kapiju” – kaže u iskazu Jusić.

Alisa je sklonila vozilo i krenula niz ulicu, a kako Jusić kaže, Koštrebič mu se ponovo obratio riječima: “Ne možete to tako, ja sam ovdje bog.” 

- Govorio je ljutito mašući rukama i osjetio sam miris alkohola. Taj čovjek je nepovezano pričao i govorio mi je: “Šta hoćeš ti tu?” Rekao sam da neću ništa i da me se mane, ali me nije popuštao, rekao mi je: “Sačekaj da ja auto parkiram pa ćemo to riješiti” – kaže Jusić. 

U tom momentu je, prema Jusićevim riječima, stigao i njegov otac, koji se pozdravio s Koštrebičem te je u momentu izgledalo da se situacija smirila. 

- Njih su se dvojica rukovala, a otac mu je rekao: “Znamo se sto godina.” On je rekao ocu: “Šta ovaj hoće?”, a on mu je odgovorio da sam ja njegov sin i da neću ništa. Onda je on rekao: “A vi ste familijarno došli da me napadnete, znate li vi da sam ja ovdje bog” – rekao je Jusić. 

Smirivanje tenzija

Kako se navodi u iskazu, u tom trenutku je na cestu izašla i Koštrebičeva supruga Amela, koja je, također, pokušala smiriti situaciju, ali nije uspjela. 

- Rekao sam joj: “Gospođo, molim vas, urazumite ga, da nas pusti na miru.” On ju je odgurnuo od sebe i vratio je u dvorište. Tada mi je rekao da će zvati neke ljude koji su mladi kao i ja, sa pištoljima, i izvadio je mali mobitel i rekao: “Dođite ovdje, na kuću su mi napali, ponesite pištolj” – navodi se u iskazu.

U međuvremenu se Alisa vratila vozilom i stala opet kod kapije, kako je navedeno u iskazu. 

- Otac je rekao: “Hajmo mi pa ćemo sutra doći.” Tada je čovjek poludio i počeo vikati: “Stani, gdje ćeš, pi... Ne možeš mi pobjeći dok ovo ne riješimo”, psujući mi djecu i majku. Stavio je ruku na haubu i govorio: “Nećete, valjda, pustiti da pobjegne živ, dajte pištolj.” Alisa i ja smo ušli u auto, a on me je pljunuo. Sjeo sam na mjesto vozača, ubacio u rikverc, ali su me senzori upozorili da se vozilom ne može ići unazad. Htio sam ići unaprijed s obzirom na to da je vozilo automatik, malo sam pustio kočnicu da bih dobio dva metra da ga mogu ispraviti, da mogu nazad. No, taj čovjek je i dalje bio ispred haube – tvrdi Jusić u iskazu. 

Jusić je, kako kaže, popustio kočnicu i vozilo je krenulo, a Koštrebič se izmakao. 

mirsad-kostrebic

Koštrebič: Zadobio teške povrede

- Ponovo sam prikočio i mislio sam da će pobjeći, ali on je rukom udarao po haubi. U tom momentu me je kroz prozor nešto jako udarilo. Od udarca mi je slomljen prednji zub i krenula je krv, glava mi je od udarca bila zabačena nazad i u tom trenutku sam sigurno pustio kočnicu. Tada je Alisa povikala sa suvozačevog mjesta: “Evo ga na haubi.” U momentu moje zbunjenosti, straha i svega što se desilo, ja sam mahinalno stisnuo kočnicu, a taj čovjek je skliznuo s haube i pao na asfalt ispred vozila. 

Alisu poslao u Zenicu

- Vozilo sam prebacio u rikverc i velikom brzinom pobjegao u pravcu “Bosnalijeka”, a odatle sam pobjegao u naselje Bare, gdje je Alisa izašla iz vozila i rekao sam joj da ide u Zenicu, jer će nas pobiti ti ljudi koje je ovaj čovjek zvao. Zvao sam oca da ga pitam šta se dešava. On je rekao da su došli neki momci i da traže crnog terenca te da hoće da mi presude po kratkom postupku. 

Prespavao u podrumu

- Kada sam zvao oca, rekao mi je da je došla Hitna te da oštećeni lomi po njihovom vozilu. Rekao mi je da ti momci imaju crvenog Golfa i da pazim da me ne nađu. Vozilo sam sakrio u garažu jednog rođaka, a ja sam prespavao u jednom podrumu. Na Fecbooku sam vidio velike prijetnje da će me ubiti, silovati i slično pa sam odlučio da se sklonim u inozemstvo dok se sve ne smiri. Ja sam porodičan čovjek, nisam ubica. Žao mi je ovog čovjeka, interesirao sam se za njegovo zdravlje i nudio sam se da mu pomognem ako treba i za liječenje u Švicarskoj – tvrdi Jusić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.