CRNA HRONIKA

Izudin Tahirović: Pucao sam u Amara Zulića, a ubio sam nedužnog čovjeka

Nastavljeno suđenje za ubistvo Mirze Raščića

A. KAPO

1.10.2016

- Gađao sam Amara Zulića u prsa i glavu, htio sam ga lišiti života. Rahmetli Mirza Raščić spasio mi je život, bio je fin, prava momčina, nije bio pokvaren i lažov... Pravi drug... Ubio sam nedužnog čovjeka – ovo je jučer pred Sudskim vijećem Kantonalnog suda u Sarajevu, kojim predsjedava sutkinja Indira Jahić, izjavio Izudin Tahirović, koji se tereti da je 16. aprila prošle godine u prostorijama Udruženja navijača Fudbalskog kluba Željezničar na stadionu Grbavica ubio Mirzu Raščića (26).

Pronađeni otisci

Tahirović, koji je sat i po svjedočio u svoju korist, rekao je da je dan prije ubistva na stadionu postavljena bomba, zbog čega je bio uznemiren. Prema njegovim riječima, otišao je do Dine Pekića, čovjeka zaduženog za sigurnost stadiona, kako bi to što prije riješili. Pekiću je ostavio ceduljicu s imenima inspektora i policajaca da ih o svemu obavijesti.

- Na dan ubistva oko 11 sati došao sam u svoj kafić “Bokserski klub” na stadionu i rekao da smo svi osumnjičeni i da će nas pozivati u MUP zbog uzimanja izjava i brisa, jer su pronađeni otisci na bombi. Potom sam otišao u Udruženje, gdje su bili Mirza Zulić, Amar Zulić, Faris Ćemo, Adi Omanović i još jedna meni nepoznata osoba. Pružio sam ruku Zuliću, a on me je udario šakom i oborio na pod. Mirza nas je razdvajao, spasio me batina. Bio sam krvav, krenuo sam vani i shvatio da nemam zube. Vratio sam se po zube, koje je Mirza našao ispod sećije. Umivao me je... – ispričao je u jednom dahu Tahirović.

mirza-rascic-100

Ubijeni Mirza Raščić

Potom je Tahirović, kako je ispričao, otišao po pištolj, koji je repetiran bio u setu za struju. Tahirović tvrdi da su skoro svi znali za pištolj te da je sklonjen, jer su se bojali da ga ne vidi neko od maloljetnika.

- Pištolj smo sklonili ja i Eldar Grošonja. Svi su znali za pištolj u slučaju da neko dođe, da ga možemo izvaditi. Vratio sam se sa pištoljem u Udruženje. Unutra su bili Mirza Raščić i Amar Zulić, koji su sjedili na sećiji jedan pored drugog. Stao sam na vrata i rekao: “Šta ćemo sada?!” Zulić se hvatao za pas i krenuo da vadi pištolj. I Faris Ćemo je bio naoružan. Pištolj sam okrenuo prema Zuliću. Gađao sam da ga pogodim u prsa i glavu. Pucao sam sa četiri ili pet metara. Prvo jedan hitac, a nakon sekundu još tri zaredom. Svi su počeli bježati i govoriti: “Nemoj, Izo!” Nisam vidio koga sam upucao niti sam znao da je podlegao Mirza. Pobjegao sam i tek ujutro oko tri sata, kada sam došao kući, majka me je pitala šta sam to uradio. Pozvao sam policiju i sačekao ih u kući – kazao je Tahirović.

Različit iskaz

Tužilac Feđa Fejzagić, koji je ukazao na niz kontradiktornosti u svjedočenju Tahirovića u odnosu na iskaz koji je dao u fazi istrage, pitao je optuženog kako objašnjava to da je usmrtio Raščića, a nije pogodio Zulića, kojeg je htio lišiti života.

- Vjerovatno zato što je isti Mirzu povukao kao živi štit. Nakon prvog hica, Amar je povukao Mirzu i sakrio se iza zida. Mirza je krenuo da pada... Momka je gurno ispred mene... Morao sam nastaviti pucati... Gađao sam Zulića, ali sam pogodio Mirzu. Mene muči savjest, noćima ne spavama, obolio sam i dobio šećer... Niko se ne može staviti u moju situaciju. Nije lako ubiti nevinu osobu. Iskreno žalim porodicu što sam im nanio gubitak – zaključio je Tahirović.

Naredno ročište zakazano je za 13. oktobar, za kada je planirano saslušanje Adija Mise, svjedoka Tužilaštva.

tahirovic-privodjenje

Tahirović: Svjedočio sat i po

Prijetnje, bombe, paljevine...

Izudin Tahirović kazao je da je on tokom procesa imao problema sa svjedocima.

- Na kuću su mi bačeni bomba, koplje... Bratu je zapaljeno vozilo, majku presreću... Planirao sam pozvati 47 svjedoka. Većina je kazala da im je prijećeno, da ne smiju doći da ne bi dobili batine. Adi Miso je pretučen... Amar Zulić je rekao da će onaj ko bude svjedočio, imati problema s njim. Dva dana nakon svjedočenja Sanela Delahmeta, na njega je pucano... – tvrdi Tahirović.

Svjedok doveden iz zatvora

Iskaz je jučer dao i Mustafa Hadžić, svjedok odbrane, koji je doveden iz Kaznenopopravnog zavoda u Sarajevu. On je, između ostalog, rekao da je kritičnog dana, nakon što je optuženi pretučen, vidio Tahirovića.

- Rekao je da više ne može trpjeti i da ide da se obračuna s Amarom Zulićem. Ispalio je pet ili šest hitaca. Ja sam se prepao i pobjegao – rekao je Hadžić, dodavši da je vidio da je Zulić ušao u Udruženje, ali ne i da je izašao.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.