CRNA HRONIKA

Državljanke Švicarske nasrnule na pripadnike službi sigurnosti

Na Međunarodnoj luci Tuzla

Avaz.ba

3.10.2016

Pripadnici Granične policije (GP) BiH na Međunarodnoj luci Tuzla su 1. oktobra, na letu iz Basela, državljankama Švicarske D.B. (1977.) i B.N.J. (1985.) odbili su ulazak u BiH zbog prijetnje sigurnosti BiH, javnom poretku, redu i miru, priopćeno je iz GPBiH.

 Nakon što su smještene u prostorije za boravak putnika kojima nije dozvoljen ulazak u BiH, D.B. i B.N.J. razvalile su vrata i nasrnule na pripadnike Službe sigurnosti MAT-a. Pripadnici JGP zračne luke Tuzla priveli su ih u prostorije jedinice, nakon čega su nasrnule i na službenicu GPBiH.

Prema nalogu tužioca Županijskoga tužiteljstva Tuzlanske županije D.B. i B.N.J. su u alkoholiziranom stanju predane pripadnicima Policijske uprave Živinice. Lišene su slobode zbog kaznenih djela "oštećenje tuđe stvari" i "napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti" koje su počinile na MAT-u.

Službenici Jedinice granične policije Brčko isti dan spriječili su nezakonit promet 500 kutija Ronhilla akciznih markica Makedonije. Cigarete su otkrivene graničnom kontrolom VW Tourana, bh. nacionalnih oznaka, u graničnom pojasu. Vozilom je upravljao šezdesetogodišnji državljanin BiH, G.O. koji nije posjedovao potrebnu dokumentaciju o porijeklu robe.

Protiv G.O. će Tužiteljstvu BiH biti dostavljeno izvješće zbog postojanja osnova sumnje da je počinio kazneno djelo "nedozvoljen promet akciznih proizvoda". Cigarete su privremeno oduzete.

 Također, isti dan, službenici Jedinice granične policije Bijeljina su lišili slobode M.K. (1977.), državljanina Srbije. Graničnim provjerama utvrđeno je da ga potražuje Osnovni sud u Mrkonjić Gradu zbog kaznenog djela "razbojstvo". Kontroliran je prilikom ulaska u BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Rača. M.K. je predan službenicima Sudske policije Bijeljina.

Isti dan na Međunarodnom graničnom prijelazu Orašje prilikom ulaska u BiH slobode je lišen bh. državljanin, DŽ.R. (1953.) nakon što je utvrđeno da ga potražuje Općinski sud u Živinicama zbog kaznenoga djela "nasilničko ponašanje", te je predan službenicima Sudske policije Odžak.

Na Međunarodnoj zračnoj luci Sarajevo na letu iz Istanbula 30. rujna službenici GPBiH nisu dozvolili ulazak u BiH sedmorici državljana Republike Turske. Zbog neispunjavanja uvjeta za ulazak u BiH državljani Turske narednim su letom vraćeni u Istanbul, navodi se u priopćenju.                                                                                          

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.