CRNA HRONIKA

Zbog nestanka obrasca s pitanjima za kandidate prijem policajaca u MUP BPK ponovo na početku

Poruka ministra Musića mešetarima i policajcima

Al. B.

3.11.2016

Ponovljena procedura prijema policajaca u MUP BPK Goražde prekinuta je nakon što je iz prostorije koju je koristila komisija za izbor kandidata nestao primjerak testa s pitanjima općeg znanja.

Tako su nastavljene zakulisne radnje oko upošljavanja u policiju, koje traju od maja 2014. godine, kada je konkurs prvi put raspisan, a procedura zbog neregularnosti nekoliko puta vraćana na početak.

Ministar unutrašnjih poslova BPK, Nijaz Musić, tvrdi kako mešetari neće uspjeti u pokušajima da u policiju uposle "svoje" kandidate, ali ima poruku i za uposlene u MUP-u koji im u tome nastoje pomoći.

nijaz-music-3

Ministar Nijaz Musić

- Mislim da se moraju okaniti tih stvari, jer neće uspjeti u svojim namjerama. S druge strane imam i poruku za sve policajce, koji su možda zloupotrijebljeni, izmanipulisani, da nema potrebe da traže podršku u tim ljudima. Oni su položili zakletvu i trebaju časno i pošteno da rade posao zaštite lične i imovinske sigurnosti građana, provođenja zakona, Ustava BiH, FBiH i BPK. Mislim da će jedino tako ispravno postupiti. Ako se to ne desi vjerovatno ćemo morati ući i u neko raščišćavanje sa tim uposlenicima – kaže za Avaz.ba ministar Musić.

Prema riječima Emka Rizvanovića, šefa Ureda komesara policije, odmah po prijavi nestanka listića sa pitanjima i tačnim odgovorima test je otkazan.

- Pristup toj kancelariji su imali samo članovi petočlane komisije i jedna osoba za obavljanje administrativno, tehničkih poslova - precizirao je Rizvanović.

Komisija je smijenjena i imenovana je nova, koja će ponoviti kompletnu proceduru, ali najviše zabrinjava što se u vezu sa malverzacijama oko prijema policajaca dovode i sami uposlenici MUP-a.

- U skladu sa pravilnikom o proceduri testiranja kandidata, Komisija je bila dužna čuvati tajnost testova kako oni ne bi bili dostupni kandidatima prije početka testiranja. Vjerovatno je neko imao namjeru da te testove zloupotrijebi. Što se tiče odgovornosti, tužilac se očitovao da nema elemenata krivičnog djela, tako da će uslijediti pokretanje unutarnje, interne istrage - istakao je Musić.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.