CRNA HRONIKA

Ubica je podesio 'kalašnjikov' na rafalnu paljbu i izrešetao mladiće

Nastavljeno suđenje za likvidaciju Adnana Ćurevca i Edina Hrnjića

A. KAPO

23.12.2016

Saslušanjem svjedoka Tužilaštva jučer je u Kantonalnom sudu u Sarajevu nastavljeno suđenje Sadinu Bahuni (25) iz Sarajeva, koji se tereti da je 9. jula u ulici Hadži Sulejmanova u starom dijelu Sarajeva iz “kalašnjikova” ubio Adnana Ćurevca (27) i Edina Hrnjića (26).

Ispružene noge

Iskaz je prva dala Olga Vukša, istražitelj za krvne i seksualne delikte u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, koja je bila dio uviđajne ekipe na mjestu zločina.  

Prema njenim riječima, Hrnjić je bio za volanom, s ispruženim nogama prema komandama i pognutom glavom prema volanu, dok je Ćurevac bio na suvozačevom mjestu. Njegova vrata i prozor su bili otvoreni. Noge, koje su bile prekrštene, nalazile su se izvan vozila i dodirivale su asfalt.

collage-fotor

Adnan Ćurevac                                                                                      Edin Hrnjić  

- Ono što mi je odmah zapelo za oko jesu višestruke povrede glave i lobanje Ćurevca. Vještak Hamza Žujo nije mogao odmah utvrditi broj povreda te je to utvrđeno tek prilikom obdukcije, kojoj sam i ja prisustvovala. Iz leševa su izvađena zrna. Na mjestu događaja pronađeno je dvadesetak čahura. Pronašli smo i fragmente zrna. Ispod vozila se nalazio nož na preklapanje. Na obližnjem objektu u izgradnji nalazio se videonadzor te je izuzet snimak. Automatsku pušku pronašli smo između dva vozila u ulici Muse Ćazima Ćatića.

Vještak balističar odmah je utvrdio da je regulator pucanja okrenut na automatsku, odnosno rafalnu paljbu - navela je, između ostalog, Vukša.

Kako je dalje dodala, na desnom prednjem sjedištu pronađeno je improvizirano oružje, takozvani pištolj-olovka, namijenjena za ispaljivanje malokalibarskih metaka. Unutar pištolj-olovke nalazio se i metak.

Svjedokinja je potvrdila navode optužnice da je Bahuna nakon zločina došao do pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, koji je čuvao jedan obližnji objekt.

Pozvao policiju

- Kazao je kolegi da je pucao te da pozove policiju, ali da nije siguran je li nekoga povrijedio ili ubio. Prilikom davanja izjave djelovalo mi je da je Bahuna pogođen svime što se dogodilo – kaže Vukša.

Ona je tokom iscrpnog svjedočenja kazala da je na mjestu događaja zatečen Vedad Ahmethodžić, koji je pozvao policiju i Hitnu pomoć te koji je pokušao pružiti pomoć mladićima, jer su, prema njegovim tvrdnjama, Ćurevac i Hrnjić davali znake života.

Odmah priznao zločin

Iskaz je dao i Haris Imamović, pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, koji je, u suštini, ponovio ono što je kazala njegova kolegica Olga Vukša. Dodao je da je Sadin Bahuna prilikom uzimanja izjave odmah sve priznao te da je bio korektan.

Naredno ročište zakazano je za 18. januar naredne godine, kada je planirano saslušanje svjedoka Tužilaštva Edina Grabovice, Stanka Jošila i Kenana Popovića.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.