CRNA HRONIKA

Uposlenici SIPA-e optuženi zbog nezakonitog korištenja ličnih podataka

5.7.2017

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Jovana Ilića, rođenog 1952. godine u Banovićima, Nebojše Krnojelca, rođenog 1960. godine u Foči, zaposlenika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) RU Tuzla, i Smajila Muhića, rođenog 1961. godine u Višegradu, zaposlenika SIPA-e RU Tuzla. 

- Optuženi se terete da su kao ovlaštene službene osobe uposlene u SIPA-i, neovlašteno i protuzakonito koristili akt upućen ombudsmenu za ljudska prava, kao i lične podatke, u provođenju disciplinskog postupka protiv usposlenice SIPA-e. Rješenjem Agencije za državnu službu (ADS BiH) je korištenje ličnih podataka državne službenice u disciplinskom postupku protiv nje ocijenjeno kao neosnovano, a na osnovu čega je i disciplinska komisija ADS-a donijela rješenje kojim je odbijen kao neosnovan zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka Državne agencije za istrage i zaštitu protiv državne službenice.

Optuženi se terete da su kao službene i odgovorne osobe u institucijama BiH, bez pristanka pojedinca, protivno uslovima propisanim u zakonu, lične podatke koristili suprotno zakonom dozvoljenoj svrsi njihova prikupljanja, čime su počinili krivično djelo nedozvoljeno korištenje ličnih podataka, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.