CRNA HRONIKA

Detalji akcije spašavanja povrijeđenog planinara na Čvrsnici: Zadobio teške prelome i frakture, prebačen helikopterom u Mostar

Piše: Al. Ti.

12.8.2017

Pripadnici Gorske službe spašavanja Jablanica i Federalne uprave civilne zaštite rano jutros su  pronašli povrijeđenog planinara na planini Čvrsnici.

Kako je za Avaz.ba potvrdio direktor Federalne uprave civilne zaštite planinar je teško povrijeđen nakon pada sa litice na planini Čvrsnica u kanjonu Grabovica i tom prilikom zadobio teške tjelesne povrede.

- Oko 4:30 sati jutros smo zaprimili poziv da je jučer kasno popodne planinar iz Češke sa suprugom bio na Čvrsnici u kanjonu Grabovica. Tom prilikom je pao sa litice i zadobio teške tjelesne povrede, otvorene frakture, povrede kičme i prelomi noge. Zaista teške povrede - kazao je Solak.

Naglasio je da je sinoć oko ponoći supruga planinara došla pješke do prvih ljudi i obavijestila o nesreći te je pokrenuta i potraga.

- Kolege iz GSS su došli do povrijeđenog planinara u 4:15 sati i krenula je imobilizacija i pružena prva pomoć. Konstatovano je da će izvlačenje povrijeđenog trajati minimalno pet ili šest sati, koje on neće preživjeti, te smo odlučili pozvati u pomoć helikopter OS BiH - kazao je Solak.

Dodao je da su veoma brzo pokrenute sve procedure sa Ministarstvom sigurnosti i Ministarstvom odbrane i nekad oko 8 sati jutros je iz Rajlovca krenuo helikopter i brzo je stigao na mjesto nesreće.

- Ono što je bio problem jeste uzak prostor, ali zahvaljujući umijeću pilota uspjeli smo povrijeđenog planinara zakačiti i izvući ga u helikopter. On je trenutno u blizini aerodroma Mostar i dole ga čeka Hitna pomoć, koja će ga prebaciti u bolnicu u Mostaru - istakao je Solak.






Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.