CRNA HRONIKA

Nakon što je bacio bombu na komšije: Tužilaštvo ZDK podiglo optužnicu protiv Faruka Šabića

Piše: D. Pa.

6.9.2017

Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) podiglo je optužnicu protiv Faruka Šabića iz Visokog jer je 12. aprila izazvao opću opasnost za život ljudi i imovine.

Kako se navodi u optužnici, Šabić je došao u fizički sukob sa H. S., O. N. i O. B., s namjerom da kod istih izazove osjećaj straha i da im nanese tjelesne povrede, otišao do svoje kuće iz koje je uzeo ručnu bombu te se svojim vozilom uputio kroz mjesto Buzić Mahala pa kada je na lokalnom putu u zaseoku Huskići primijetio H. S., O. N. i O. B., u vozilu je izvukao osigurač ručne bombe i kada je vozilom prolazio pored njih, bombu iz vozila izbacio na kolovoz nakon čega je ručna bomba eksplodirala.

Tom prilikom, osoba inicijala O.N. zadobio je teške povrede opasne po život u vidu traumatsko odsječene lijeve šake nakon eksplozivnog ranjavanja, te lake tjelesne povrede u vidu eksplozivne povrede prednje strane grudnog koša, stomaka, donjih ekstremiteta sa mnoštvo stranih tijela i u vidu defekta kože na natkoljenici, što se i zbirno radi o teškoj po život opasnoj tjelesnoj povredi.

Tešku povredu u vidu prijeloma četvrte kosti donožja desnog stopala i lahku tjelesnu povredu u vidu višestruke eksplozivne povrede po cijelom tijelu, nogama, rukama sa stranim tijelima zadobio je i O.B., što se, prema navodima iz optužnice, zbirno radi o teškoj tjelesnoj povredi.

Lake tjelesne povrede zadobio je H.S. i to u vidu eksplozivne rane na glavi desno tjemeno i eksplozivne rane po tijelu, nogama i rukama sa mnoštvom stranih tijela tipa metala, konstatovane u Kantonalnoj bolnici Zenica.

Nakon ovog incidenta, Šabić se udaljio u pravcu svoje kuće gdje je nedugo zatim i uhapšen.

Prema navodima iz optužnice, Šabić se tereti da je počinio krivično djelo protiv opće sigurnosti i imovine i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.