CRNA HRONIKA

Međunarodna operativna akcija "Icarus 2017.": Na 25 međunarodnih letova pregledano 7.022 putnika

Avaz.ba

18.9.2017

Granična policija BiH je sudjelovala u međunarodnoj operativnoj akciji „Icarus 2017.“ koja je od 4.do 14. septembra realizirana na međunarodnim zračnim lukama u Albaniji, Austriji, Crnoj Gori, Makedoniji, Moldaviji, Srbiji i Bosni i Hercegovini. 

„Icarus 2017.“ provodili su policijski službenici zemalja potpisnica Konvencije o policijskoj suradnji u Jugoistočnoj Evropi, pod pokroviteljstvom DCAF-ovog Programa granične sigurnosti.

Cilj operativne akcije je bio detaljnim provjerama na prvoj i drugoj liniji spriječiti i otkriti kaznena djela i prekršaje u vezi s krivotvorenim i zlouporabom dokumenata, krijumčarenjem ljudi, roba, opojnih sredstava i oružja, te otkriti osobe koje potražuju nadležna tijela ili putnike za koje se osnovano sumnja da su počinioci prekršaja. 

Tokom akcije u svim zemljama na prvoj i drugoj liniji su pregledane 395.004 osobe. Otkriveni su: 24 slučaja krivotvorenja isprava, četiri krijumčarenja opojnih droga, jedan krijumčarenja osoba, 92 osobe i četiri dokumenta koja potražuju nadležna tijela, četiri osobe koje se dovode u vezu s terorizmom i veći broj prekršaja.

Međunarodna operativna akcija „Icarus 2017.“ u BiH je realizirana na zračnim lukama u Sarajevu i Tuzli gdje je na 25 međunarodnih letova pregledano 7.022 putnika.

Predstavnici DCAF-ovog Programa granične sigurnosti su ocijenili akciju veoma uspješnom uz značajan doprinos u otkrivanju i suzbijanju svih oblika nezakonitosti na međunarodnim zračnim lukama, a samim tim i podizanju stupnja sigurnosti u zemljama sudionicama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.