CRNA HRONIKA

Pet mjeseci neizvjesnosti: Napokon otkriven uzrok smrti osuđenika KPZ Sarajevo

Piše: Am. KOVAČ

25.9.2017

Izo Jahić (41), koji je u KPZ-u izdržavao kaznu zbog krivičnog djela posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga, preminuo je 10. aprila ove godine. 

Vraćen u KPZ Sarajevo


Jahiću je pozlilo u KPZ-u te je hitno prevezen u Kliniku urgentne medicine Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. No, iz KUM-a je vraćen u Kaznenopopravni zavod Sarajevo. Dan ili dva kasnije, tačnije 10. aprila, Jahiću je ponovo pozlilo, te je hitno opet prevezen u KCUS, gdje je preminuo.

Tužilaštvo KS  naložilo je obdukciju tijela kako bi se utvrdio uzrok smti, no obdukcioni nalaz im nije stigao do 8. septembra ove godine, kada smo ih kontaktirali.

Danas smo kontaktirali Nermina Sarajlića, medicinskog vještaka koji je radio obdukciju, kako bi smo konačno saznali šta je uzrok smrti ovog osuđenika, odnosno saznali da li je u pitanju nasilna ili prirodna smrt, te da li je eventualno bilo propusta određenih ljekara.

Upala pluća

- Kod ovog pacijenta je prirodni uzrok smrti. Jahić je imao upalu pluća s obje strane i šok, to je uzrok smrti - kazao je Sarajlić.

Na pitanje da li bi Jahić da mu je, kada je prvi put prevezen u bolnicu, pružena adekvatna medicinska pomoć preživio, Sarajlić je odgovorio:

- Ima ljudi koji prežive i upalu pluća i šok, a imaju 60 godina. Ima drugih koji budu u bolnici i imaju po dvadeset i nešto godina, a umru. Pitanje je šta je ustvari bilo kada je prvi put prevezen u bolnicu ovaj pacijent.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.