"Avaz" otkriva

Vrhovni sud FBiH izrekao presudu Izudinu Tahiroviću: Ubici navijača smanjena kazna

B. CERIĆ

Foto: Navijači na svakoj utakmici skandiraju ime ubijenog prijatelja


Vrhovni sud Federacije BiH smanjio je za dvije i po godine kaznu zatvora Izudinu Tahiroviću, optuženom za ubistvo navijača FK Željezničar Mirze Raščića, potvrđeno nam je iz Odjela za odnose s javnošću Vrhovnog suda.

Preinačena odluka

Tahiroviću je, umjesto 20 godina, na koliko ga je osudilo Vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu kojim je predsjedavala sutkinja Indira Jahić, sada izrečena kazna od 17 godina i šest mjeseci zatvora.  

- Vrhovni sud Federacije BiH uvažio je žalbu branioca te preinačio presudu Kantonalnog suda Sarajevo od 14. novembra 2016. godine u odluci o kazni, pa je optuženome izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 17 godina i šest mjeseci. U kaznu je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru - saopćeno je za “Avaz” iz Vrhovnog suda FBiH.

  • Raščić: Mučki ubijen

    Raščić: Mučki ubijen


Odlukom Vrhovnog suda presuda Tahiroviću je postala pravomoćna i on će biti upućen na izdržavanje kazne zatvora.

Četiri hica

Ubistvo koje je uznemirilo javnost u BiH dogodilo se 16. aprila 2015. godine u prostorijama Udruženja navijača FK Željezničar na stadionu Grbavica. Mirza Raščić je tog dana sa svojim drugovima s tribine u prostorijama Udruženja ''Plavih'' prikupljao novac za gostujuću utakmicu FK Željezničara. 

  • Izudin Tahirović upućen na izdržavanje kazne

    Izudin Tahirović upućen na izdržavanje kazne


Prema izjavama svjedoka, Tahirović se sukobio s Amarom Zulićem, otišao iz prostorija Udruženja navijača i vratio se te ispalio četiri metka u pravcu Raščića, koji je sjedio u lijevom dijelu prostorije. Raščić je umro na putu prema bolnici, a Tahirović se iste noći u 3.20 sati predao pripadnicima MUP-a Kantona Sarajevo.

Zerina Raščić: Ogorčena sam zbog ove odluke

  • Raščić: Niko nas nije obavijestio

    Raščić: Niko nas nije obavijestio


- Šta da kažem, to je katastrofa, niko nas o presudi nije obavijestio! To je užasno, mada smo slutili da će mu kaznu smanjiti jer mu je bila izrečena maksimalna. Razočarana sam i ogorčena - kratko nam je kazala Zerina Raščić, sestra ubijenog Mirze.

NA VRH

Podijeli članak na