CRNA HRONIKA

Nakon što su u Sarajevu uhapšena dvojica vojnika opasnog barskog klana: Marku Gojčeviću i Der Čabi produžen pritvor

Detalj s jučerašnje sjednice: U sudnici bilo jako osiguranje

Piše: B. CERIĆ

13.10.2017

Vijeće Općinskog suda u Sarajevu kojim je predsjedavala sutkinja Sanja Ljuboje danas je donijelo rješenje kojim je Marku Gojčeviću (28) iz Bara i Der Čabi (37) iz Subotice, koji su u crnogorskim i srbijanskim medijima označeni kao vojnici jednog od najopasnijih crnogorskih klanova, čije se sjedište nalazi u Baru, produžen pritvor za naredna dva mjeseca. Pritvor im je produžen zbog opasnosti od bijega.  

- Po ovom rješenju pritvor može trajati do 12.12.2017. godine ili do druge odluke suda, saopćeno nam je iz Odjela za odnose s javnošću Općinskog suda u Sarajevu.

Gojčević i Čaba u četvrtak su izvedeni pred sudije Općinskog suda u Sarajevu, gdje se razmatralo o predužavanju pritvora.



Serija likvidacija


Osumnjičeni su uhapšeni 15. septembra na Trgu heroja u Sarajevu, a kod njih su policajci pronašli prištolj i hekler, a na oba oružja su bili montirani prigušivači.  

Prema informacijama iz Crne Gore, Gojčević i Čaba su došli u Sarajevo da bi, navodno, locirali ubicu Armina Osmanagića Muše (vođa barskog klana, likvidiran 2014. godine, op. a.). Nikola Gojčević, brat osumnjičenog Marka, nedugo nakon njegovog hapšenja, obratio se crnogorskim medijima te je demantirao te tvrdnje. Nakon Osmanagićeve likvidacije, uslijedila je serija ubistava po Crnoj Gori i Srbiji.

Advokat osumnjičenih Zlatko Ibrišimović na sjednici je zatražio da se odbije prijedlog Tužilaštva KS da se njegovim klijentima pritvor produži.

Inače, Crna Gora je za Gojčevićem raspisala potjernicu zbog izdržavanja kazne zatvora od 30 dana. Za njim policija traga, jer se sumnja da je bio akter pucnjave i pokušaja ubistva Edmonda Mustafe (20) iz Bara.

Gojčević, koji je u Crnoj Gori osuđivan za tuču, i Der Čaba, koji je izdržao kaznu za ubistvo u Srbiji, dovedeni su u sudnicu ruku vezanih na leđima i pod jakim osiguranjem maskiranih specijalaca Sudske policije.


Dovođenje Gojčevića na saslušanje ( J. Alibegović). Dovođenje Gojčevića na saslušanje ( J. Alibegović)

Prelazak granice

- To što njihove zemlje ne isporučuju svoje državljane, ne može biti razlog za produžavanje pritvora. Okolnosti koje su predlagane više ne postoje. Oni su priznali krivično djelo za koje se terete i spremni su sarađivati. Der Čaba je legalno prošao granicu sa putnim ispravama, nije htio sakriti svoj ulazak. Gojčevićev prelazak nije registriran, ali moram napomenuti da državljani Crne Gore granicu mogu prelaziti s ličnom kartom i tada nisu evidentirani - rekao je Ibrišimović, koji je ukazao da Sud sve može riješiti i izricanjem mjera zabrane kretanja.

Sklonili se u Sarajevo 

Nezvanično saznajemo da su osumnjičeni u Sarajevu u svojih pet izjava kazali da su pištolj i hekler držali zbog lične sigurnosti. Objasnili su da su u Crnoj Gori i Srbiji imali problema, zbog čega su se sklonili u Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.