CRNA HRONIKA

Prijedlog mjera pritvora za Alminka Islamovića

Avaz.ba

26.10.2017

Nakon ispitivanja osumnjičenog, tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine će uputiti prijedlog pritvora za osumnjičenog Alminka Islamovića, rođenog 1960. godine.

Nakon što je ispitao osumnjičenog, postupajući tužitelj Tužilastva BiH će prema Sudu BiH uputiti prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog Alminka Islamovića, rođenog 1960. godine.

Osumnjičeni je pod istragom da je kao bivši pripadnik Vojne policije HVO-a počinio ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti na više lokacija na području Bosanskog Broda, 1992. godine.

Zločini za koje se sumnjiči odnose se na ubojstva, nezakonita zatvaranja, mučenja i zlostavljanja te postavljanja kao tzv. “živi štit“ civila srpske nacionalnosti na području Bosanskog Broda.

Mjera pritvora će biti predložena iz razloga opisanih u članku 132. točkama a) i b) ZKP-a BiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva jer osumnjičeni posjeduje državljanstvo Republike Hrvatske te bi mogao postati nedostupan pravosuđu BiH, kao i zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti utjecaj na svjedoke ili suučesnike.

Osumnjičeni je lišen sobode na graničnom prijelazu na izlasku iz BiH, na temelju naredbe Tužiteljstva BiH, nakon čega je predat Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.