CRNA HRONIKA

Vrhovni sud FBiH uvažio žalbe branilaca: Šeraku ukinuta presuda za ubistvo zatvorenika

Šerak na suđenje dovođen u lancima

B. CERIĆ

3.11.2017

Vrhovni sud Federacije BiH ukinuo je presudu Kantonalnog suda u Zenici kojom je 15. januara 2015. Adnan Šerak osuđen na sedam godina zatvora, jer je u Kaznenopopravnom zavodu Zenica nasmrt pretukao zatvorenika Dženana Džaku.

Povreda lobanje

Presuda je ukinuta nakon što su uvažene žalbe Šerakovih branilaca, advokata Dragiše Jokića i Kerima Čelika. Predmet je vraćen Kantonalnom sudu u Zenici na ponovno suđenje, a početak je zakazan za sredinu ovog mjeseca.

Zatvorenik Dženan Džaka iz Sarajeva primljen je 5. avgusta 2013. sa povredama glave na Odjel intenzivne njege Hirurškog odjela Kantonalne bolnice Zenica (KBZ), gdje je 11. avgusta preminuo. Džaka je sve vrijeme bio u komi, a obdukcijom je utvrđeno da je osuđenik preminuo od posljedica povreda lobanje.

Jokić: Uvažena žalba | Čelik: Uspješna odbrana

Priznanje svjedoka

Prema optužnici Tužilaštva Zeničko–dobojskog kantona (ZDK), Šerak je optužen da je 5. avgusta u prostorijama razglasa Prvog paviljona pozvao osuđenika Nedu Kojića te zatražio da zovne Dženana Džaku. Nakon što je Džaka došao, Šerak mu je pokazao određene fotografije te ga pitao zašto se slika s njegovim dušmanima, na šta mu je on, navodno, rekao da mu je Šerak prijatelj. Nakon toga ga je Šerak, tražeći da spusti ruke i gleda prema njemu, dva puta udario šakom u glavu, a Džaka je pao. Preminuo je usljed teških prijeloma kostiju glave.

Nenad Kojić je tokom suđenja priznao da je on namjerno ubio Džaku i da je Šerak nevin. Njegovo priznanje Sud, očito, nije prihvatio.

Džaka je presudom Vrhovnog suda FBiH bio osuđen na 14 godina i tri mjeseca zatvora zbog ubistva Alena Zornića na Ilidži.

Pokušaj ubistva 

Šerak je, inače, presudom Vrhovnog suda FBiH od 2009. osuđen na osam i po godina zatvora za pokušaj ubistva Dragana Jeftića i Irfana Osmića. Šerak je na njih pucao u decembru 2008. godine u kafiću na Grbavici.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.