CRNA HRONIKA

Rasim Muratović priznao da je izazvao požar u stanu

Privođenje Rasima Muratovića u Tužilaštvo KS ( A. Durgut)

Dž. BULBUL

17.11.2017

Rasim Muratović (67), koji se sumnjiči za izazivanje požara u utorak navečer u svom stanu na četvrtom spratu zgrade u sarajevskoj ulici Ante Babića na Alipašinom Polju, predat je jučer u Tužilaštvo Kantona Sarajevo.  

Pronađeni tragovi

- Osumnjičenom je određeno 24-satno zadržavanje. Nakon što ga tužilac ispita, odlučit će od daljnjim mjerama protiv njega - kazala nam je Azra Bavčić, portparol Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Još nije poznato ko će preuzeti njegovu odbranu, jer će ga tužilac, najvjerovatnije, ispitati tek danas. Muratoviću se na teret stavlja teško krivično djelo protiv sigurnosti ljudi i imovine, a u vezi s izazivanjem opće opasnosti.

Od izvora bliskog istrazi saznajemo da je Muratović iste noći zbrinut u bolnici, jer je i sam bio povrijeđen. Nakon toga je otišao u policiju i ispričao šta je dovelo do izbijanja požara. Priznao je, otkriva nam isti izvor, da je htio da podgrije ili skuha nešto na maloj plinskoj boci, koja se prevrnula i pala na pod. Naš sagovornik kaže da su se tragovi pronađeni u stanu, podudarili s njegovom pričom.

Nakon priznanja, policajci su mu kazali da pronađe neki smještaj i da tu prenoći te da se ujutro ponovo javi u policijsku stanicu. No, Muratović se više nije pojavio pa je nekoliko sati poslije uslijedilo njegovo hapšenje na području sarajevske općine Novi Grad.


Rasimov stan totalno uništen

Brojni ozlijeđeni

Kritičnog dana kada je požar buknuo, Muratović je išetao iz stana i nije na vrijeme alarmirao pomoć niti je pozvao ostale komšije da izađu iz stanova.

Veliki broj policijskih, vatrogasnih i medicinskih ekipa učestvovao je u spašavanju i evakuaciji porodica iz 75 stanova. Usljed udisanja ugljenmonoksida i opekotina, povrijeđeno je sedam građana, od kojih troje djece, te jedanaest policajaca i jedan pripadnik Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo.

Građani u šoku posmatrali haotično spašavanje


Zajednički plan 

Dan nakon havarije, građani u ulici Ante Babića na broju 5 muku su mučili s čišćenjem haustora i stanova u kojima je pričinjena ogromna šteta. Bez vode, struje i grijanja, pravili su plan kako da pomognu jedni drugima, saniraju brojna oštećenja u zgradi i vrate se sigurno u svoje domove.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.