Brčko: Omamljivali goste u kafani pa im ukrali 30.000 KM

Avaz.ba
27.11.2017 16:22

Zijad Karalić (42) zvani Gike, vlasnik seoske kafane "Kaskada" u mjestu Gornji Rahić, kod Brčkog, i Lidija Dimković (36), optuženi su da su od marta do avgusta omamljivali goste tog ugostiteljskog objekta, a zatim im ukrali novac i druge dragocjenosti, ukupne vrijednosti blizu 30.000 KM.

Kako je potvrđeno "Nezavisnim", optužnica je podignuta pred Osnovnim sudom distrikta, koji ju je u potpunosti potvrdio.

Tužilaštvo Brčko distrikta je uz optužnicu Sudu dostavilo dokaze da su u svim slučajevima kod gostiju prethodno izazvani omamljenost i bespomoćnost istovremenom upotrebom alkohola i tableta opojnog dejstva, a koje su i pronađene u pretresu kod Karalića.

Navodi se da su njih dvoje u pića koja su gosti pili stavljali medikament klozapin, antipsihotik za liječenje specifičnih mentalnih poremećaja, a potom iskorištavali njihovo stanje smanjene svijesti.

- U jednom broju slučajeva za koje optužene terete u pomoć je pozivana i D.Ž. kako bi zavodila goste dok u piće ne bude ubačen klozapin - navodi se u optužnici, a saopšteno je iz Tužlaštva Brčko distrikta.

Zasebnim tačkama Karaliću se stavlja na teret da je sam, nakon upotrebe klozapina, na isti način izveo dvije krađe teške blizu 12.000 KM.

- Njega tako terete da je u avgustu od A.A. ukrao novčanik sa 4.610 američkih dolara, pet debitnih kartica, ručni sat i dva mobilna telefona, oštetivši vlasnika za oko 11.420 KM. Prethodno je sredinom maja mobilni telefon vrijedan oko 500 KM na isti način ukraden omamljenom F.M. - navode iz Tužilaštva Brčko distrikta.

Karaliću i Dimkovićevoj prijeti i do pet godina zatvora. Uz to, Karaliću se jednom od tačaka optužnice stavlja na teret i šumska krađa, izvedena ljetos obaranjem većeg broja stabala u šumi K.A. 

NA VRH