CRNA HRONIKA

Brčanski ugostitelji omamljene goste pokrali za 30.000 KM

Avaz.ba

28.11.2017

Zijad Karalić (42), zvani Gike, vlasnik seoske kafane "Kaskada" u mjestu Gornji Rahić kod Brčkog, i Lidija Dimković (36), optuženi su da su od marta do avgusta omamljivali goste tog ugostiteljskog objekta, a zatim im ukrali novac i druge dragocjenosti, ukupne vrijednosti blizu 30.000 KM.

Kako je potvrđeno "Nezavisnim novinama", optužnica je podignuta pred Osnovnim sudom Distrikta, koji ju je u potpunosti potvrdio.

U z optužnicu, Tužilaštvo Distrikta Brčko  Sudu je dostavilo dokaze da su u svim slučajevima kod gostiju prethodno izazvani omamljenost i bespomoćnost, istovremenom upotrebom alkohola i tableta opojnog dejstva, a koje su i pronađene u pretresu kod Karalića.

Navodi se da su njih dvoje u pića koja su gosti pili, stavljali medikament klozapin, antipsihotik za liječenje specifičnih mentalnih poremećaja, a potom iskorištavali njihovo stanje smanjene svijesti.

- U jednom broju slučajeva za koje optužene terete upomoć  pozivana je i D. Ž. kako bi zavodila goste dok u piće ne bude ubačen klozapin - navodi se u optužnici, a saopćeno je iz Tužilaštva Distrikta Brčko.

Zasebnim tačkama Karaliću se stavlja na teret da je sam, nakon upotrebe klozapina, na isti način izveo dvije teške krađe, teške blizu 12.000 KM.

- Njega tako terete da je u avgustu od A. A. ukrao novčanik sa 4.610 američkih dolara, pet debitnih kartica, ručni sat i dva mobilna telefona, oštetivši vlasnika za oko 11.420 KM. Prethodno je sredinom maja mobilni telefon vrijedan oko 500 KM na isti način ukraden omamljenom F. M. - navode iz Tužilaštva Distrikta Brčko.

Karaliću i Dimković prijeti i do pet godina zatvora. Usto, Karaliću se jednom od tačaka optužnice stavlja na teret i šumska krađa, izvedena ljetos obaranjem većeg broja stabala u šumi K. A.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.