CRNA HRONIKA

Detalji stravičnog zločina u Prijedoru: Radovan ubio sina sjekirom, pa njegov leš dva mjeseca krio u "kući strave"

Avaz.ba

6.12.2017

Radovan Đujić (72) uhapšen je jučer u popodnevnim satima zbog sumnje da je sina Duška (44) ubio u njihovoj porodičnoj kući koja se nalazi u prijedorskom selu Brezičani. 

Nije viđan danima

Kako je portal Avaz.ba jutros prvi objavio, Duškovo tijelo u fazi raspadanja, s povredama na glavi, pronađeno je jučer oko 14 sati, nakon operativnih saznanja i činjenice da je policiji prijavljeno da Duško danima nije viđan u Brezičanima.

Radovan je sina ubio prije više od dva mjeseca udarivši ga sjekirom u glavu. Tijelo je sakrio u hodnik, na spratu kuće.

Leš je posuo krečom kako bi prikrio neugodne mirise. Nikome nije dao ni da priđe ulaznim vratima, da se zločin ne bi otkrio. Ovo su "Nezavisnim novinama" ispričali mještani Brezičana, koji se ne mogu oporaviti od šoka. 

U kući strave i užasa živjeli su Duško, njegov psihički bolestan brat i njihov otac Radovan, čija je supruga umrla 2015. Prema riječima mještana, starica Milica je za života uspijevala držati konce u rukama kada su u pitanju muž i sinovi. Nakon njene smrti situacija je izmakla kontroli.

Mještani kažu da su Radovan, koji je živio na spratu kuće, gdje se penjao uskim drvenim stepenicama, i njegovih dvojica sinova, koji su bili u prizemlju, voljeli popiti, pa ni svađe nisu bile rijetke. 

- Nesretni Duško nestao je prije više od dva mjeseca. Sjećam se, bio je četvrtak kada sam ga posljednji put vidio. Istog tog dana navečer, oko 18 sati, pitao sam njegovog brata gdje je Duško, a on mi je rekao da se nije vratio kući - priča komšija ove porodice.

Već sedmicama se, dakle, mještani pitaju gdje je nestao Duško, pa su se pojavile svakakve glasine. Neki su s nagađanjima otišli toliko daleko da su izmišljali da je uhapšen. 

- Međutim, jedan mještanin je danas došao do Radovana i tražio mu na zajam 10 KM ili litar rakije. Ovaj ga je otjerao od kuće, nije mu dao ni da zaviri na sprat. To je komšiji bilo sumnjivo i sve je ispričao lokalnom policajcu. Tako je, sigurno, užas i otkriven - navodi komšija.

Prema svjedočenju mještana, Radovan se dva mjeseca pretvarao da se ništa nije dogodilo. Orao je baštu, a u prošli petak je pred kućom pekao i rakiju! 

Na pitanje gdje je Duško, on bi im, kažu, odbrusio: "Otkud znam?!"

Hospitaliziran na psihijatriji

Radovan je, dakle, uhapšen. Nad Duškovim tijelom bit će obavljena obdukcija, dok je njegov brat, kako kažu mještani, hospitaliziran na psihijatriji.

- Taj brat ima teže psihičke probleme. Nosili smo mu i da jede, ali bi on hranu bacio psima. Sakupljali su oni i flaše te prodavali kao sekundarne sirovine. Oko kuće imaš koliko hoćeš nabacanih plastičnih pivskih flaša. Ili su ih iskapili, ili su ih sakupili za prodaju, ne znam - kazuje mještanin. 

Oko kuće i u njoj još štošta ukazuje na neuredan život. Kom od rakije nedaleko je od ulaznih vrata. Svuda okolo su otpaci. U obližnjem kokošincu je nekoliko kokošaka, koje nema ko da nahrani.

- Vodili su neuredan život. Nedavno su posjekli i prodali trupce hrasta, za šta su uzeli između 5.000 i 6.000 KM. Kupovalo se tada i šta im treba i šta ne treba, a kući su dolazili taksijem. Odlično su se slagali dok je para bilo. A kada su ih spiskali, tada su se svađe počele nizati. Svađa je, sigurno, i uzrok ovog zločina. Vjerujem da je Radovanov psihički oboljeli sin znao da mu je otac ubio brata, ali nije smio nikom reći - navodi jedan komšija. 

Kuća u kojoj su otac i sinovi živjeli napravljena je prije nekoliko decenija.

- Neki Švabo je Radovana udario autom i dobio je odštetu. Tada je kupio plac i podigao kuću - navodi jedan mještanin. 

Ta kuća ostala je prazna. Na gornjem spratu je katanac, a dole su vrata širom otvorena. Izgleda poput objekta iz horor filmova - unutra vlada prljavština, oko odjeće i namještaja razbacanih po podu, kojim trče glodari.

Uz psihički oboljelog sina, te Duška, koji je ubijen, osumnjičeni starac, prema riječima mještana, ima još jednog sina, koji živi u Njemačkoj, a koji je teško obolio i nedavno se razveo od supruge. 

Ubijeni Duško, kako kažu komšije, ženio se i ima odraslu kćerku u Srbiji, koja ga dugo nije obilazila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.