CRNA HRONIKA

Optuženi načelnik Vlasenice i pomoćnik ministra Mektića!

Tužilaštvo BiH: Optužnica poslana Sudu BiH na potvrđivanje

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

7.12.2017

Dvadeset dvije godine nakon okončanja agresije na BiH, Državno tužilaštvo podiglo je optužnice za ratne zločine protiv Miroslava Kraljevića zvanog Mićo, Mane Đurića, Radenka Stanića i Gorana Garića.  

Kraljević je nekadašnji komandir zloglasnog Specijalnog voda Službe javne bezbjednosti Vlasenica i aktuelni načelnik općine Vlasenica. Iz Tužilaštva navode da je ovo do sada najopsežnija optužnica pravosuđa BiH za ratne zločine u Vlasenici.

Ubistva, mučenja, ...

Preživjele žrtve godinama su ukazivale na njegovu ulogu u zločinima i etničkom čišćenju Vlasenice od Bošnjaka, ali on je uz Đurića, koji je u vrijeme agresije na BiH bio načelnik Službe javne bezbjednosti (SJB) Vlasenica, kao i Stanića, nekadašnjeg komandira u vlaseničkom SJB-u, te Garića, bivšeg policajca u Vlasenici, tek sada zvanično optužen.

Svu četvoricu Tužilaštvo BiH tereti da su tokom 1992. i 1993. godine postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Optužnicom su obuhvaćeni i ubistva i prisilni nestanci najmanje 22 osobe, nezakonita zatočenja, mučenja, zlostavljanja, kao i pljačkanje i uništavanje imovine bošnjačkog stanovništva.

Kakav su tretman u dijelu društva ranije osumnjičeni, a sada optuženi za najteže zločine imali protekle duže od dvije decenije, najbolje govori podatak da je, osim Kraljevića, koji je načelnik, a ranije je bio i poslanik u entitetskom parlamentu Republike Srpske, i to što je Radenko Stanić pomoćnik ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića!

Kraljević i Ramić: Srdačni susreti

Nemaju nadležnost

No, nažalost, ako optužnicu i potvrdi Sud BiH i ako Kraljević sjedne na optuženičku klupu, Centralna izborna komisija BiH nema nikakvu nadležnost da oduzme Kraljeviću mandat! Potvrdila je ovo za „Avaz“ i Maksida Pirić, portparol CIK-a, koja kaže da CIK može postupiti samo „ako je lice na izdržavanju kazne za ratne zločine i ako se nije povinovalo naredbi da se pojavi pred sudom“.

Ali, prema drugim zakonima u BiH, može se tražiti opoziv Kraljevića s pozicije načelnika na koju je izabran iz redova SNSD-a, a ranije je bio u SDS-u. Takvu inicijativu može pokrenuti jedna trećina vijećnika općinskog vijeća, ili 10 posto registriranih birača na području općine.

Inače, uprkos poznatoj Kraljevićevoj prošlosti, susrete s njim nije izbjegavao Edin Ramić, ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH, koji je to pravdao da je u interesu povratnika Bošnjaka, kojima ti susreti nisu donijeli nikakvo poboljšanje. Sudeći prema fotografijama, susreti Ramića i Kraljevića bili su izuzetno srdačni.

Na pisani upit Ministarstvu sigurnosti BiH hoće li Stanić biti suspendiran s pozicije, do zaključenja ovog izdanja našeg lista nismo dobili odgovor.

Uz više stotina dokaza, svjedočit će više od 140 ljudi 

U optužnici se navodi i da su bošnjački zatočenici logora u Vlasenici prolazili kroz teške torture, mučenja i zlostavljanja. Optuženi se terete i za mučenja zatočenika na izrazito ponižavajuće načine, tjeranje na međusobne ponižavajuće seksualne radnje, kao i druge oblike zlostavljanja. Tužilaštvo BiH navode optužbe dokazivat će pozivanjem više od 140 svjedoka, a 20 svjedoka iskaz će dati uz neke od mjera zaštite. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.