CRNA HRONIKA

Potraga za dvojicom mladića koji su upali u Miljacku bit će nastavljena sutra

A. Kuburović

Piše: D. K. - Al. Ti.

13.12.2017

Akcija potrage za dvije osobe koje u su toku prethodne noći pale u rijeku Miljacku na Dolac-Malti, općina Novo Sarajevo, nažalost, do sada nije dala rezultate, te će biti nastavljena sutra, saopćeno je iz Operativnog centra Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

Akcija potrage pokrenuta je u jutarnjim satima, a u skladu s procijenjenom situacijom na terenu su angažovane snage zaštite i spašavanja - pripadnici FUCZ-a i Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo (KUCZKS), kao i pripadnici Sportsko-rekreativnog kluba "Neretva", te 16 pripadnika Gorske službe spašavanja KUCZKS-a koji su obučeni i osposobljeni za spašavanje na vodi.

Istovremeno, u akciju su uključeni i pripadnici Službe za smještaj ugroženog i nastradalog stanovništva i snabdijevanje koja je formirana u Crvenom križu Kantona Sarajevo, kao i pripadnici općinskih službi civilne zaštite Novo Sarajevo, Novi Grad i Ilidža.

Na terenu su, također, bili angažovani i pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo. Intezivno se pretraživalo korito rijeke Miljacke od mjesta nesreće pa nizvodno.         


17:00 Potraga za nestalim mladićima koji su upali u rijeku Miljacku trajat će do 20 sati večeras, s tim da je moguće da spasioci ostanu i poslije tog vremena da pređu teren još jednom vizuelno, potvrdila je za Avaz.ba Majda Kovač, portparol Federalne uprave civilne zaštite.

Naglasila je kako će potraga trajati u zavisnosti koliko će ljudi i spasioca biti na terenu, ali i od vremenskih uslova.

- Imamo oko 100 osoba na terenu, i s obzirom na to da cijeli dan pada kiša, oni su promrzli i mokri, ali i dalje daju sve od sebe da se mladići pronađu - kazala je Kovač.

15:40 I dalje traje potraga za dvojicom mladića koji su nestali u nabujaloj Miljacki.

Kako je za Avaz.ba potvrdio direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i dalje se pretražuje korito rijeke Miljacke.

- Na Otoci smo pronašli pantalone, ne znamo čije, ali to je jedina novost - kazao je Solak.

Istovremeno saznajemo da je drugi mladić za kojim se traga Irhan Fočo, koji je radio kao konobar u ugostiteljskom objektu.

Opsežnoj potrazi za dvojicom mladića nestalim u nabujaloj rijeci Miljacki ni nakon 11 sati ne nazire se kraj.

Sve je počelo rano jutros u 2.28 sati kada je Policijskoj upravi Novo Sarajevo dojavljeno da su u korito rijeke Miljacke na Dolac-Malti upale dvije osobe.

Saznajemo da je jedan od nestalih Aldin Mulić (28).

Mulić je, prema našim nezvaničnim saznanjima, prisustvovao proslavi jednog rođendana na Ilidži, nakon čega se vratio u kafić "Argelini", čiji je vlasnik njegov brat. U jednom trenutku mu je pozlilo, te je izašao iz objekta i otišao do obale. Pretpostavlja se da je počeo da povraća i potom se okliznuo i upao u Miljacku. To je primijetio konobar "Argelinija" inicijala I.F. (24) koji je odmah za njim skočio u vodu i od tada im se obojici gubi svaki trag.

U akciju spašavanja po dojavi su se odmah uključile brojne ekipe, među kojima i policajci, vatrogasci, pripadnici Civilne zaštite i Gorske službe spašavanja (GSS).

Spasioci, njih više od 100, detaljno "češljaju" svaki dio Miljacke, a raspoređeni su od mjesta na kojem su mladići upali pa sve do Visokog, gdje je obaviještena lokalna stanica GSS-a kako bi na vrijeme reagovala i uočila tijela unesrećenih uoliko doplutaju rijekom Bosnom.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+19

Foto: A. Durgut/Avaz.ba

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.