CRNA HRONIKA

Nova akcija FUP-a: U Mostaru i Čapljini uhapšeno šest pljačkaša tržnih centara

Ilustracija

Fena

13.12.2017

Federalna uprava policije u okviru kontinuiranog rada u borbi protiv organizovanog kriminala nastavila je aktivnosti na rasvjetljavanju i dokumentovanju većeg broja krivičnih djela oružanih razbojništava izvršenih na širem prostoru Federacije BiH.

Policijski službenici Federalne uprave policije danas pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona i uz angažman pripadnika Specijalne policijske jedinice FUP-a, poduzimaju aktivnosti na realizaciji operativne akcije kodnog naziva "Shark" na području Mostara i Čapljine.

Ova višemjesečna istraga je rezultirala u dokazivanju i dokumentovanju organizovane kriminalne grupe koja je tokom 2016. i 2017. godine izvršila više krivičnih djela kao što su razbojništva na štetu TC Bingo u Čitluku i Sutini, Robota u Mostaru, benziske pumpe "Čule" u Mostaru, kao i pljačke više bankomata na području HNK i ZHK, kojom prilikom je otuđen novac u iznosu od više stotina hiljada KM. Pored navedenog ova organizovana kriminalna grupa se dovodi u vezu i sa drugim krivičnim djelima kao što su teške krađe putničkih motornih vozila, stavljanje u promet opojnih droga, a izvršenih na prostoru FBiH.

U sklopu današnjih aktivnosti, a po naredbama Kantonalnog suda u Mostaru, vrše se pretresi na pet lokacija na području Mostara i jednoj lokaciji na području Čapljine, u kojim je do sada pronađena određena količina novca, oružja, ručnih UKV radiostanica, municije, materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu "kokain". Također, prilikom pretresa do sada su oduzeta četiri motorna vozila za koja se sumnja da su korištena za izvršenje krivičnih dijela ili su kupljena od novca iz počinjenih krivičnih djela.

Tokom ovih aktivnosti je lišeno slobode pet osoba iz Mostara: M.M. (1990. god.), R.B. (1987. god.), A.B. (1984. god), J.M. (1983.god) i J.U. (1986. god) i jedna osoba iz Čapljine incijala I.L. (1977. god), a koje se sumnjiče za krivično djelo "organizovani kriminal", a u vezi s krivičnim djelima "razbojništvo", "teške krađe" i "zloupotreba opojnih droga".

Osobe lišene slobode će biti kriminalistički obrađene u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će u zakonskom roku uz izvještaj o izvršenom krivičnom djelu biti predate na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kanona.

Asistenciju u provođenju ovih aktivnosti pruža Ministarstvo unutrašnjih poslova HNK-a, saopćeno je iz FUP-a.



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.