CRNA HRONIKA

Život heroinskog ovisnika Arnela Veje iza rešetaka : Kćerkici su rekli da sam u Njemačkoj

Vejo: Pokazao želju da se liječi ( F. Fočo)

Piše: Dž. BULBUL

15.12.2017

Da nisam završio u zatvoru, vjerovatno ne bih preživio do Nove godine, započinje svoju ispovijest 33-godišnji Arnel Vejo, koji trenutno u sarajevskom Kaznenopopravnom zavodu "Miljacka" izdržava četrnaestomjesečnu kaznu zatvora zbog nasilničkog ponašanja.  

Incident u kafani

Ovaj heroinski ovisnik jedan je od rijetkih osuđenika koji je pokazao želju za liječenjem, ali i prve rezultate mučnog rehabilitacijskog procesa. Dane iza rešetaka provodi radeći u zatvorskoj autopraonici i za sedam mjeseci izlazi na slobodu. Koliko god bio težak život u zatvoru, najviše ga, priča nam Vejo, pogađa to što je odvojen od svoje kćerkice, koja pohađa drugi razred osnovne škole.

- Rekli su joj da sam u Njemačkoj pa da ćemo, kada se vratim iz Njemačke, ponovo biti skupa. Teško mi padaju telefonski razgovori sa porodicom... Jedva čekam njihove posjete. Ne želim da moje suze iko gleda. Navečer razmišljam o tome što mi je sve ovo trebalo u životu, gdje sam sve griješio - kaže nam Vejo.

S kajanjem je pričao o događaju zbog kojeg je osuđen.

- U sklopu kuće na Aneksu otvorio sam kafanu. Tada sam još živio sa suprugom i djetetom. Došlo je do tuče između maloljetnika... jedan je imao nož, a drugi je vrištao... Umiješao sam se i rekao: "Nemoj da vrišti, ubacite go... i vodite ga na Trebević." Taj mali je ispao iz auta u putu, gepek se otvorio... - nerado se sjeća Vejo incidenta iz 2012. godine.

Metadonska terapija

Ovo nije prvi put da se Vejo našao u zatvoru. Osuđivan je 2006. zbog pljačke. Nakon isteka kazne, pet godina bio je "čist", ali se, nažalost, ponovo našao u paklu droge. Najviše žali što je njegova dugogodišnja ovisnost uništila njemu najvažnije osobe u životu.

- Imao sam sve… Roditelji su mi sve omogućili, što se kaže, avione, kamione. Para sam imao koliko sam htio, ali mi je falio adrenalin pa je droga s vremenom sve odnijela. Drogiram se od 19. godine, ali hvala Bogu, polako se rješavam toga. Kada sam tek došao ovdje, imao sam samo 59 kilograma. Trenutno sam na metadonskoj terapiji i ide nabolje. Moja najveća sreća je što sam završio u zatvoru. Zatvor mi je spasio život, jer vjerovatno ne bih dočekao Novu godinu - rekao nam je Vejo.

Životni planovi 

Za nešto više od pola godine Vejo će se ponovo naći na slobodi. Kaže da planira nabaviti kombi pa zarađivati za život prevozeći djecu ili turiste. Nada se će, kada napusti KPZ, moći živjeti normalno te je obećao samom sebi da se više nikada neće vratiti u zatvor.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.