CRNA HRONIKA

Spasioci često gube utrku s vremenom

Grafika koja prikazuje kako je tekla velika potraga (Grafika: A. Kudin)

Piše: A. KAPO

16.12.2017

Opsežna i dramatična potraga za Aldinom Mulićem (28) iz Sarajeva, koji je u sarajevskom naselju Dolac-Malta upao u Miljacku, ni trećeg dana nije dala rezultate.  

Radi se o jednoj od najvećih potraga na teritoriji Bosne i Hercegovine, u kojoj učestvuje više od 800 ljudi, među kojima su policajci, vatrogasci, pripadnici gorskih službi spašavanja i Federalne uprave civilne zaštite, a nastavit će se i danas.

Neizvjesnost porodice

Tijelo Irhana Foče Naneta (24), hrabrog mladića koji se utopio pokušavajući pomoći Muliću, u rijeci Bosni, 40 kilometara dalje od mjesta pada, pronašao je Armin Trnčić, autoprijevoznik iz Visokog. Spasioci daju sve od sebe i češljaju svaki pedalj terena kako bi skratili neizvjesnost porodici nestalog mladića.

Sabahudin Spahović, voditelj akcije FUCZ-a, kazao je za naš list da je pripadnicima FUCZ-a slučaj prijavljen nekoliko sati nakon nesretnog događaja te da su na mjesto događaja došli ujutro oko osam, tačnije pet i po sati nakon što su mladići nestali.

- Postoji taj protok vremena. Da su nam i ranije javili, mi bismo došli. Čim se nama prijavi neki slučaj, to ide do direktora, koji odobrava akciju, i mi izlazimo na teren. Za naše ljude ne postoje vremenske ili druge neprilike, jer smo obučeni za sve uvjete i imamo odgovarajuću opremu. Istina, sve se odigralo u ranim jutarnjim satim, odnosno po mraku, pa je upitno šta bi se moglo uraditi – ističe Spahović.

Nemirne rijeke

Sa Spahovićem smo razgovorali u trenutku dok je s kolegama bio na području Visokog. Do sada su pretraženi Miljacka i njene obale od mjesta pada, preko Halilovića do Ilijaša, zatim rijeka Bosna od mjesta pronalaska tijela Foče kod Visokog. Potraga na rijeci Bosni prekjučer se proširila i fokusirala nizvodno prema Kaknju i Zenici. Kako kaže Spahović, od početne tačke potrage pa do Lašvanske petlje, riječ je o terenu dužine od čak 80 kilometara.

- Rijeke su, zaista, nemirne. Vidjeli ste da je drugog mladića odnijela čak 40 kilometara dalje. Mi se ne predajemo i nastavljamo sa potragom – poručio je Spahović.

Emotivne poruke 

Nakon pronalaska tijela Irhana Foče, društvene mreže preplavljene su emotivnim porukama rodbine i prijatelja. Najemotivniju poruku ostavila je njegova sestra Irma Adžamija.

- Heroj ne kalkuliše, već sluša svoje srce. Ljubavi sestrina najveća na svijetu, sad si na boljem mjestu. Ti si moja dženetska hurija. Da, falit ćeš mi, ma znam, svake minute, svakog dana, u to budi siguran. Na svijetu nisi bio sam. Za sve što tebi bijaše sveto, sve što si srcem slavio, ne brini, heroju moj, meni si u amanet ostavio. Bog uvijek bira najbolje. Zvijezdo moja, volim te. Da ti dragi Allah, dž. š., podari naljepše mjesto u dženetu. A, meni, mami i Dadi ostaje da te ne damo zaboravu. Heroju moj – navodi se u dirljivoj poruci njegove sestre.

Apel prijatelja

Prijatelji Aldina Mulića (28) i Irhana Foče (24) uputili su apel građanima koji su u mogućnosti, da pomognu u potrazi. Građani koji žele pomoći, mogu posjetiti kafić “Argelini” na Dolac-Malti, koji je u vlasništvu Aldinovog brata, gdje će ih dočekati ljudi koji će im dati daljnje upute.

Osujećena prevara

Tešku situaciju porodice Irhana Foče željeli su iskoristiti bahati prevaranti, koji su na društvenim mrežama objavili informaciju da će se u nedjelju oko 17 sati ispred Tržnog centra “Bingo” na Pofalićima prikupljati novac za dženazu. Prema informacijama našeg lista, riječ je o prevari s obzirom na to da će troškove dženaze snositi brat Aldina Mulića, vlasnik kafića “Argelini”, u kojem je konobar bio Fočo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.