Prvostepena presuda Općinskog suda u Tuzli

Robinu Mujačiću, bivšem pomoćniku direktora KPZ-a Tuzla, šest mjeseci zatvora

E.Sk

Prvostepenom nepravosnažnom presudom Općinskog suda u Tuzli Robin Mujačić (55) iz Tuzle, nekadašnji pomoćnik direktora Kaznenopopravnog zavoda Tuzla, osuđen je na šest mjeseci zatvora zbog krivičnog djela zloupotreba položaja i ovlaštenja.  

Također, prvostepenom presudom Mujačiću se oduzima imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u iznosu od 11.300 KM.

- Optužnicom Tužilaštva TK se Mujačiću na teret stavlja da je od oktobra 2010. do novembra 2011. godine iskorištavao svoj službeni položaj, postupao suprotno odredbama Zakona o izvršenju kaznenih sankcija FBiH i podzakonskih akata, te zatvoreniku koji je imao radnu obavezu u ovoj jedinici KPZ-a Tuzla omogućavao pogodnosti koje mu po zakonu ne pripadaju, tako što je zahtjevao od zatvorenika, kako ne bi izgubio ove pogodnosti, da restoran u vlasništvu njegove porodice kupuje pileće i pureće meso proizvedeno u Privrednoj jedinici „Kozlovac“, pri čemu te isporuke nisu evidentirane u poslovnim knjigama KPZ-a. Na taj način je zatvoreniku pribavio korist u vidu omogućavanja pogodnosti na koje nije imao pravo, dok je novac od prodatog mesa uzimao i zadržavao za sebe i pribavio sebi pomenutu imovinsku korist – stoji u saopćenju Kantonalnog tužilaštva TK.

Nakon prijema i analize pismenog otpravka presude, Kantonalno tužilaštvo TK će razmotriti da li će na ovu odluku nadležnog suda izjaviti žalbu.

NA VRH

Podijeli članak na