CRNA HRONIKA

Vojnici opasnog barskog klana strahuju od osvete: Profesionalne ubice žele ostati u pritvoru

Dovođenje Gojčevića na saslušanje u Tužilaštvo KS

B. CERIĆ

22.12.2017

Baranin Marko Gojčević (28) i Der Čaba (37) iz Subotice, koji su u crnogorskim i srbijanskim medijima označeni kao vojnici jednog od najopasnijih crnogorskih klanova, čije se sjedište nalazi u Baru, odlučili su da im je bolje u pritvoru Sarajevskog KPZ-a te se nisu protivili zahtjevu da im se ova mjera produži.  

Prema nezvaničnim informacijama oni su se odlučili za pritvor, jer strahuju od osvete koja bi mogla uslijediti nakon njihovog puštanja na slobodu.


Sve priznali

Njih dvojica su uhapšena 15. septembra na Trgu heroja u Sarajevu, a kod njih su policajci pronašli pištolj i hekler na kojima su bili montirani prigušivači. Odmah su priznali krivično djelo posjedovanja nedozvoljenog oružja, a istražiteljima su rekli da su u Crnoj Gori i Srbiji imali problema, zbog čega su se sklonili u Sarajevo.  

- Pritvor im je ovih dana produžen. Nisu se protivili ovom zahtjevu. Oni priznaju krivično djelo te je Tužilaštvo već podiglo optužnicu kojom se terete za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih sredstava - kazao nam je sarajevski advokat Zlatko Ibrišimović, koji zastupa Gojčinovića i Čabu.

Advokat Ibrišimović je dodao da još nije zakazano ročište u Općinskom sudu na kojem će se osumnjičeni izjašnjavati o krivici.

Prema svemu sudeći, za sarajevske istražitelje ostat će nepoznanica zašto su se Gojčinović i Čaba iznenada u septembru pojavili u Sarajevu. Crnogorski mediji otkrivaju da su, navodno, došli da likvidiraju odbjeglog Baranina Alana Kožara.

Unajmili stan

Navodno su Gojčević i Čaba unajmili stan na Trgu heroja da imaju dobar pogled na stan koji su prijatelji Alana Kožara pripremali za njegov dolazak. Uhapšeni dvojac je imao saznanja da će Kožar iz zemlje u kojoj se trenutno krije pod lažnim imenom doći u Sarajevo, kako bi izbjegao hapšenje po potjernici crnogorske policije.

Gojčević i Čaba su uhapšeni nakon dojave građana kojima se učinilo sumnjivim što se nekoliko dana kreću blizu zgrade i nešto čekaju. Prije nego što će biti uhvaćeni, jedan od njih je, navodno, odbacio ruksak u kojem je bila veća količina novca i oružje.

Kožar nije došao 

Poslije hapšenja Gojčevića i Čabe, odbjegli Kožar nije prešao bosansku granicu, već se i dalje nalazi u zemlji koja mu je i do tada bila utočište. Crvena Interpolova potjernica za Kožarom je raspisana zbog optužbe da je naručio postavljanje bombe ispod automobila komandira barske Interventne policije Ivana Đokovića.

Ranije osuđivani

Marko Gojčević se sumnjičio za pokušaj ubistva kriminalca Edmonda Mustafe, a osuđen je zbog učestvovanja u tuči. Der Čaba je izdržao kaznu zatvora za ubistvo novosadskog kriminalca Branislava Jelačića 2004 godine. Ubistvu je, prema pisanju srbijanskih medija, prethodio sukob u vezi s utjecajem na novosadskom narkotržištu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.