CRNA HRONIKA

Potvrđena optužnica za organizirani kriminal u "Fortuni" Gračanica

Arhiva

Avaz.ba

28.12.2017

Kantonalni sud Tuzla potvrdio je optužnicu Tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv šest odgovornih osoba u fabrici obuće "Fortuna" Gračanica.

Rukovodio grupom

Optužnicom se Safet Pjanić (60), generalni direktor "Fortune" i jedan od osnivača firme "Fortex" tereti da je organizirao i rukovodio grupom koja se bavila organiziranim kriminalom u oblasti privrednog kriminala i korupcije, prenosi portal Vijesti.ba.

U deset tačaka optužnice se navodi da su članovi ove grupe, u periodu dužem od osam godina, od 2009. do 2017. godine, zajedničkim i planskim djelovanjem osnivali paralelna i vezana privredna društva kako bi koristili sve potencijale i poslovne veze dioničkog društva "Fortuna".

Oni su činjenjem većeg broja krivičnih djela pribavili imovinsku korist za sebe ili osnovane firme, a pri čemu je pričinjena imovinska šteta za gračaničku "Fortunu" u iznosu od oko 4,5 miliona KM, te stvorene obaveze radi neplaćenih direktnih poreza i doprinosa za radnike "Fortune" u iznosu od oko 5,5 miliona KM.

Uz Safeta Pjanića, kao vođe grupe za organizirani kriminal, optuženi su i Husein Nurikić (62), finansijski direktor i član uprave "Fortune", Ibrahim Muharemović (64), direktor firme "Fortob" i član uprave "Fortune", Bakir Pjanić (33), direktor firme "Fortunatto", Redžo Delimehić (57), direktor firme "Fortex" i Alija Nurikić (rođena 1960. godine), knjigovođa "Fortune".

U šestoj i jedanaestoj tački optužnice se i stečajnom upravniku u "Fortuni" Muhamedu Hadžiću na teret stavlja da je počinio krivična djela zloupotreba položaja i ovlaštenja i kritvotvorenje službene isprave, ali ne kao član pomenute grupe.

Safetu Pjaniću, Huseinu Nurikiću, Ibrahimu Muharemoviću, Bakiru Pjaniću, Redži Delimehiću i Aliji Nurikić se na teret stavlja da su počinili krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja i ovlašćenja, nesavjestan rad u službi, zloupotreba ovlasti u privrednom poslovanju, krivotvorenje službene isprave i pranje novca.

Privredni potencijal

Dakle, grupa je po Pjanićevom planu osnivala paralelne i vezane firme, prvo "Fortex" (firma osnovana 2004. godine, a posebno proizvodno i finansijski aktivna od 2009. godine), a zatim "Fortob"  i "Fortunatto", koje su iskorištavale privredni potencijal i sve poslovne veze "Fortune".

Ove firme su preuzimale poslovne aktivnosti "Fortune"  sa svim ranijim inostranim kupcima, pri čemu je "Fortuna" ovim firmama iznajmljivala poslovne i proizvodne potencijale po nerealnim i neopravdano niskim naknadama uz djelimično plaćanje samo osnovnih troškova korištenja opreme i prostora, dok su zajedničke komunalne usluge, troškove električne energije i ishrane radnika prebacivali na "Fortunu" i iznajmljivali mašine "Fortune"  drugim firmama, pri čemu je "Fortex" u takvom poslovnom odnosu kontinuirano ostvarivao ekstra profit, a "Fortuna" knjižila negativne poslovne rezultate.

Takav modus poslovanja se nastavlja i sa osnivanjem firme "Fortob" u januaru 2014. godine, a početkom 2015. godine se osnivanjem firme "Fortunatto" i preostali dio poslova sa inostranim kupcima prebacuje i na ovu firmu, uz korištenje ljudskih, materijalnih i drugih kapaciteta Fortune, uslijed čega su za "Fortunu" stvorene obaveze koje su dovele do pokretanja stečajnog postupka u novembru 2016. godine.

U devetoj tački optužnice Safet Pjanić, kao direktor i Husein Nurikić, kao izvršni direktor za finansije i računovodstvo u "Fortuni",  se terete i da su u periodu od početka 2009. do kraja 2016. godine, postupajući suprotno odredbama Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak FBiH i druge zakonske regulative, s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi za "Fortunu", uskraćivali plaćanje poreza i drugih fiskalnih obaveza, i to tako što su odobravali obračune i mjesečne isplate plata radnicima u vidu toplog obroka, iako im je bio obezbijeđen u restoranu firme.

Tako su izbjegavali plaćati pripadajuće poreze i doprinose na plate za sistem finansiranja obaveznog penzijsko-invalidskog, zdravstvenog osiguranja i osiguranja od nezaposlenosti u FBiH, kao i poreze vezane za budžete Tuzlanskog kantona i općina Gračanica i Lukavac.

Ukupan iznos poreskih i fiskalnih obaveza stvoren "Fortuni" na ovaj način je oko 5,5 miliona KM.

Pranje novca

U desetoj tački optužnice se svim članovima grupe na teret stavlja da su počinili krivično djelo pranje novca, na način da su novac, u cilju njegove legalizacije, iako su bili svjesni da potiče od izvršenih krivičnih djela, polagali na različite transakcijske ili štedne račune, ulagali u kupovinu, izgradnju ili renoviranje stambenih i drugih objekata, kupovali pokretne stvari ili trošili na drugi način. Istragom je utvrđeno da se radi o iznosu od oko 628.000 KM.

Uz optužnicu je Kantonalnom sudu Tuzla dostavljeno više od 4.500 materijalnih dokaza koji potkrepljuju navode optužnice i koji će se izvoditi na glavnom pretresu. Tokom istrage Tužilaštvu su dostavljena i dva nalaza i mišljenja vještaka ekonomske i finansijske struke, te je saslušan veći broj svjedoka.

U optužnici je nadležnom sudu, u skladu sa Zakonom o oduzimanju nelegalno stečene imovine krivičnim djelom FBiH, predloženo da se od Safeta Pjanića, Bakira Pjanića i IBrahima Muharemovića oduzme imovinska korist pribavljena krivičnim djelima u ukupnom iznosu od oko milion KM.

Također, Kantonalni sud Tuzla je prihvatio prijedlog Tužilaštva i optuženim Safetu Pjaniću, Huseinu Nurikiću, Redži Delimehiću i Aliji Nurkić produžio mjeru pritvora.

Kantonalni sud Tuzla je produžio i različite mjere zabrane za Bakira Pjanića (33), direktora firme "Fortunatto" i Ibrahima Muharemovića (64), direktora firme "Fortob" i člana uprave "Fortune". Mjere zabrane za ove osobe su tokom istrage, a i po potvrđivanju optužnice, predložene jer se radi o direktorima firmi "Fortob" i "Fortunatto", koje trenutno zapošljavaju oko 650 radnika i koje su u stalnom prozivodnom procesu.

Na taj način se u Tužilaštvu smatra da se štite prava radnika i nesmetan proizvodni proces u ovim firmama, kako radnici ne bi bili oštećeni u bilo kojem pogledu i kako ne bi došlo do zastoja u proizvodnji, distribuciji proizvoda i drugim poslovnim procesima. Dvojici optuženih je izdato upozorenje da će im se u slučaju kršenja mjera zabrane izreći mjera pritvora.

Istragu u ovom predmetu je Tužilaštvo vodilo sa istražiteljima MUP-a TK, a uključene su bile i Finansijska policija i Porezna uprava FBiH, dok je stručnu podršku u pojedinim segmentima istrage pružila i Federalna uprava policije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.